Zašto društvena izolacija utiče na kraći životni vijek? - Volim Podgoricu

Zašto društvena izolacija utiče na kraći životni vijek?

Društvena izolacija povezana je s mnoštvom zdravstvenih problema, a utiče i na kraći životni vijek. Zbog toga je Američko gerontološko društvo nastojalo podržati programe koji bi omogućili starijim osobama da ostanu povezani sa svojom zajednicom.

Istraživači s univerziteta u Pensilvaniji otkrili su moguće objašnjenje povezanosti nedostatka društvenosti i kraćeg života.

Naime, socijalna izolacija dovodi do manjka sna što dovodi do ćelijskog stresa i aktivacije odbrambenog mehanizma. Iako kratkotrajna aktivacija ovog mehanizma može oporaviti ćelije, ako dugo traje, ona im zapravo šteti, jer dovodi do prijevremenog starenja i bolesti kao što su dijabetes i Alzheimerova bolest.

Samački život i društvena izolacija rastući su problem u razvijenim zemljama. Na primjer, u SAD-u više od 50 posto populacije starije od 85 godina živi samo, a manja sposobnost kretanja smanjuje i mogućnost ostvarivanja socijalizacije.

“Većina starijih ljudi žive sami i postoje pokazatelji da stres u kombinaciji sa starenjem i izolacijom stvara dvostruki udarac na ćelijskom i molekularnom nivou”, rekao je Nirinjini Naido, jedan od istraživača, prenosi klix.ba.

2 komentara

  1. This is the right weblog for everyone who wishes to be familiar with this topic. You are aware of a great deal of its virtually tricky to argue to you (not too I personally would want…HaHa). You actually put a new spin using a topic thats been written about for many years. Wonderful stuff, just excellent!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com