456 MAJKI SE VRATILO NA PENZIJE - Volim Podgoricu

456 MAJKI SE VRATILO NA PENZIJE

 

 

Tek što su zaboravile na duge redove i čekanje ispred nadležnih institucija ne bi li ostvarile pravo na doživotnu naknadu, nekadašnje penzionerke će do svog prethodno stečenog prava morati ponovo istim putem, pišu Dnevne novine.

Naime, nakon što je zakon kojim se ukidaju naknade objavljen u Službenom listu u petak, u Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje u narednih 15 dana očekuju povratak više od 4.000 doskorašnjih korisnica naknada.

Direktor Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) Dušan Perović kazao je Dnevnim novinama da su sada na potezu centari za socijalni rad, koji bi trebalo da donesu rješenja o prestanku prava na naknadu po osnovu rođenja troje ili više djece.

„Nakon toga žene koje su prethodno primale penziju mogu podnijeti zahtjev za odmrzavanje tog prava. Kada stranke prime rješenje, mogu ga dostaviti područnim jedinicama Fonda PIO, a od kada ga dostave Fond je dužan da u roku od osam dana donese rješenja o ponovnom uspostavljanju prava na penziju”, pojasnio je Perović.

Prvi čovjek Fonda kaže da je ukupan broj majki koje su do sada uspostavile ponovo pravo na penziju 456.

„Nije bitno kada će majke predati zahtjev, ali dužnost Fonda je da donese novo rješenje za osam dana od dana pristizanja zahtjeva, što će stvoriti velike gužve, s obzirom da u narednih 15 dana očekujemo povratak više od 4.000 doskorašnjih korisnica naknada. Mi smo se organizovali, očekujemo da od naredne sedmice krene talas povratka korisnica na penzije“, zaključio je Perović.

Podsjetimo, Zakon o dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, kojim se ukidaju naknade majkama sa troje ili više djece, izglasan je prošlog četvrtka u parlamentu, a stupio na snagu u petak 30. juna.

 

Ipak, majke su i nakon toga najavile da neće odustati od naknada, već da će pravdu tražiti pred sudom u Strazburu.

Dnevne novine

1 komentar

  1. Nemozete nam nista mrtva opozicijo. Narode ima da slusas sto ti Premijer prica, jel jasno! DPS vas sve hrani, znate svi kako se Milo muci da vam stvori koru ljeba! Zato cut stoko, nece Mandic i Medojevic da nas vrate u sredni vijek. No fino evropski u nato, a narod ima da cuti i slusa! DPS eviva!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com