ZORAN BOGDANOVIĆ SE UBIO ZBOG KAMATAŠA: EVO ŠTA JE NAPISAO U OPROŠTAJNOM PISMU - Volim Podgoricu

ZORAN BOGDANOVIĆ SE UBIO ZBOG KAMATAŠA: EVO ŠTA JE NAPISAO U OPROŠTAJNOM PISMU

Radnik kostolačkog “Georada” Zoran Bogdanović (34) iz Drmna, izvršio je na Vidovdan, 28. juna, samoubistvo vješanjem, tako što se objesio na terasi kuće svoje babe u Požarevcu.

 

Njegovo tijelo pronađeno je dva dana kasnije i o tome je odmah obaveštena policija. Pored njega nađeno je oproštajno pismo na više strana, kao i 18 opušaka cigareta, koje je pušio dok je sastavljao pismo. U pismu je kao glavni razlog naveo da se odlučio na samubistvo jer su ga duže vreme progonila dvojici zelenaša, od kojih je zbog dugova u koje je zapao, pozajmio pare pod enormnom kamatom, i nije mogao iznose koje su tražili od njega da vrati. Od jednog, iz Bradarca, pozajmio je 500 evra, vratio mu 2.740, a ovaj mu potraživao još 3.000. Od drugog, koji živi u Kostolcu gdje se preselio iz Starog Kostolca, uzeo je 1.050 evra, vratio mu 2.700, a ovaj je tražio još 12.000 evra.

Pošto su mu zelenaši stalno prijetili da će da naude njemu i porodici, čak su u po bijela dana dolazili pred njegovu kuću galamili, trubili i otvoreno pretili da će da ga ubiju i zapale kuću ako ne vrati pare, on se, iz straha, odlučio na samoubistvo. Na uviđaju je bilo očigledno da se radi o samoubistvo, pa nije naložena obdukcija, već je telo odmah predato porodici, koja ga je u nedelju sahranila na Novom groblju u Drmnu. Sahranjen je u prisustvu brojnih mještana, prijatelja i drugova, ljudi, jer je važio za dobrog čovjeka i bio je omiljen u društvu.

 

– Ne mogu da vjerujem da se Zoki ubio i da ga više nema. Zajedno smo išli u školu i bio je najbolji đak. Znali smo da ima problema i savjetovali ga da sve prijavi policiji. On nam je pričao da će sve to da riješi sam, jer se plaši da, ako zelenaše prijavi policiji, može samo da ih razljuti, pošto su mu više puta zaprijetili da to ne čini, jer imaju debele veze u sudstvu i policiji – sa suzama u očima priča jedan od njegovih školskih drugova koji su bili u nedelju na sahranu.

 

 

Njegovi prijatelji su mu oprostili dugove, jer su htjeli da mu pomognu da se izvuče iz novčane krize, ali, nažalost, nisu uspjeli u tome. Zato traže od nadležnih da istraže ovaj slučaj i kazne zelenaše koje su Bogdanovića navele da sebi oduzme život, pošto u oproštajnom pismu, u koji su imali uvid, taksativno se navodi imena zelenaša, koliko je para pozajmio, koliko vratio i koliko od njega još novca traže da im da.

 

Bogdanoviću nisu prijetili samo zelenaši, već i jedan mještanin Drmna, jer se, kao sindikalni aktivista u “Georadu”, u kojem je radio, zalagao da se zapošljavanje ne obavlja preko političkih veza, već da prednostt imaju oni koji već dug rade preko agencija, na određeno vrijeme.

Iz očaja zbog dugova, Bogdanović je prije nekoliko godina opljačkao poštu u Drmnu, ali je ubrzo uhapšen. Pošto mu je to bilo prvo krivično djelo, osuđen je samo na uslovnu kaznu, tako da je sačuvao radno mesto u “Georadu”.
 

Porodica traži da se zelenaši kazne

 

Porodica i prijatelji pokojnog Zorana Bogdanovića (34) iz Drmna, traže od nadležnih da ispitaju sve okolnosti njegovog samoubistva i kazne one koji su do toga doveli. Zoran se obesio 28. juna, na terasi kuće svoje babe u Požarevcu, jer više nije mogao da podnese prisak i pretnje zelenaša.

 

U njegovoj kući u Drmnu okupili su se majka Slavica (59), supruga Ivana (31), tetka Evica Ahmetović drugovi Mihajlo Životić (34) i Slađan Perić (46) i brat od tetke Dragan Ivić (39).

 

Ozalošćena porodica i Zoranovi drugovi Slađan Perić i Mihajlo Životić

 

“Moj sin dugovao je dvojici zelenaša. Prve pare uzeo je 2011. godine od jednog od njih, 1.050 evra. Vratio mu je 12.000, a ovaj je tražio još 2.700. Ja sam morala da prodam njivu da bi se dug vratio i mislila sam da je rešen, međutim, nije, ali meni to Zoran nije govorio, da me ne sekira”, priča očajna majka Slavica. Ona kaže da je Zoran od drugog zelenaša uzeo 500 evra, vratio 3.400, ali je ovaj tražio još 3.000.

 

“Kad je video da Zoran nema da mu vrati 3.000, zahtevao je da podgne kredit i kupi mu TV, klimu i belu tehniku”, kaže Zoranova udovica Ivana.

 

Njegovi drugovi pričaju da je Zoran bio dobar i pošten čovek, kad je pozajmljivao novac, svima je vraćao. “Uzimao je od mog oca u više navrata, i sve je uredno vraćao. Pretpostavljali smo da ima posla sa zelenašima, ali nismo slutili da će da digne ruku na sebe”, priča Mihajlo.

U oproštajnom pismu Zoran je taksativno naveo kome i koliko duguje, i opisao je koliko je uzeo od zelenaša, koliko je vratio i koliko i šta su zelenaši tražili još od njega.

– Uzeo na kamatu 1050 evra, vratio na kamatu 2 800 evra, duži me zbog kašnjenja 2 710 evra. Od 2011. godine dao mu 12. 000 evra kamate. Novac mu nikako ne vraćati i o ovome pismu obavezno obevestite policiju. Dugo sam razmišljao da ga ubijem koliko je vršio pritisak i pretio, ali nisam mogao da okrvavim ruke. Nisam bio spreman za to-piše između ostalog u Zoranovom oproštajnom pismu. Pismo je završio obraćajući se supruzi Ivani ovim rečima: ”Ivana nije išlo, volim te mnogo. Žao mi je mnogo. Imali smo veliku želju, ali nije se dalo. Budi jaka i produži život bez mene. Želim ti sve najbilje u životu sve vas puno volim vaš Zoka”.

Zoranova tetka zbog ove tragedije došla je iz Franfurta, gde živi i radi. Očajna je i sva u crnini. “On je bio kao moje dete, ne mogu da prežalim što se ovo desilo. Slala sam mu novac više puta, pa mi je žao što i sada nije tražio da sve vrati tim zelenašima”, kaže Evica kroz suze.

Zoranov brat Dragan priča da se Zoran poslednjih 7-8 meseci povukao u sebe, sklanjao se od ljudi. “Slutili smo da ima probleme, ali ih je krio od nas, ali nikad ne bismo pomisli da će da se ubije”, kaže Dragan.

Zoranovo oproštajno pismo, napisano na pet strana, policija je predala Višem javnom tužilaštvo, koje treba da ispita ceo ovaj slučaj.

Zoranova žena Ivana leči se u Leskovcu kako bi se vantelesnom oplodnjom ostvarila kao majka. Ukoliko ovaj poduhvat uspe i rodi se dete, imaću unuče od mog sina, da me bar malo uteši”, kaže kroz suze Zoranova majka.

“Meni je Zoran na dan smrti, u 10 do 7 uveče, poslao poslednju poruku preko mobilnog. Posle je bio nedostupan, pa sam tek kasnije saznala da je izvršio samoubistvo”, priča Ivana.

Klima uređaj na spoljašnjoj strani kuće Zorana Bogdanovića izgoreo je tri dana pred njegovu smrt. Njegova porodica i prijatelji sumnjaju da je to namerno uradio neko od zelenaša, da bi mu zapretio. Najverovatnije da je tada odustao od dalje borbe i ubio se.

(Kurir)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com