DARKO ŠARIĆ OSUĐEN NA TRI MJESECA ZATVORA - Volim Podgoricu

DARKO ŠARIĆ OSUĐEN NA TRI MJESECA ZATVORA

Treći osnovni sud osudio Darka Šarića na tri mjeseca zatvora zbog podstrekivanja bosanskih i hrvatskih organe da mu izdaju lično dokumenta na tuđe ime.

Riječ je o trećoj tački optužnice kojom ga je tužilaštvo teretilo, dok je po druge dvije tačke optužba odbijena zbog zastarjelosti.

Ovo je pevostepena presuda tako da i tužilaštvo i Šarić imaju pravo da ulože žalbe.

Suđenje Šariću održano je u Centralnom zatvoru, gdje inače boravi u pritvoru od hapšenja 2014. kada se nakon višegodišnjeg bjekstva predao organima Srbije.

Treće osnovno tužilaštvo u Beogradu optužnim predlogom Šarića tereti za tri krivična djela navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja. Optužnim predlogom tužilaštvo je tražilo da se Šarić osudi na osam mjeseci zatvora.

On se tereti da je dvije godine prije pokretanja akcije “Balkanski ratnik” i obračuna države sa njegovom kriminalnom grupom, 2007. godine u hrvatskom konzulatu u Bosni i Hercegovini priložilo falsifikovanu ličnu kartu Bosne i Hercegovine, izvod iz matične knjige rođenih i uvjerenje o državljanstvu Hrvatske na ime Tomislav Savatović, na osnovu kojih mu je izdat pasoš.

Potom je, kako se sumnja, nadležnim službama u Zagrebu priložio falsifikovani izvod iz zemljišnih knjiga u tom gradu na ime Tomislav Savatović, na osnovu kojeg mu je u evidenciji MUP-a Hrvatske kao adresa prebivališta unijeta zagrebačka adresa iz lažnog pasoša.

Na osnovu lažne dokumentacije Šariću je iste godine izdata i hrvatska lična karta na ime Tomislav Savatović.

Šariću se u Specijalnom sudu sudi i zbog optužbi za šverc kokaina i pranje novca.

b92

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com