NARODNA VJEROVANJA ZA JUL: U ovom mjesecu su dvoje od petoro ognjevitih svetaca - Volim Podgoricu

NARODNA VJEROVANJA ZA JUL: U ovom mjesecu su dvoje od petoro ognjevitih svetaca

Jul se kod nekih slovenskih naroda naziva još i ilinski mjesec, gorešnjak, žarki, srpanj i žetvar.

Kod Hrvata se naziva srpanj, a na slovenačkom mali srpan. Na staroslovenskom i srpskom červen, na staroruskom ćervenj, a kod Čeha červenec. Na ukrajinskom i bjeloruskom lipenj, slično poljskom lipjec.

Osobe rođene u ovom mjesecu biće sklone dobrim djelima, razumne, pravdoljubive i zbog toga omiljene kod poštenih i dobrih ljudi. Kao i samo ljeto, koje svi vole i u njemu uživaju, i julska djeca su voljena i imaju sreće u ljubavi. Brzo se naljute, ali ih ljutina brzo i prođe. Najviše sreće imaće u julu i avgustu, ali narod kaže da treba naročito da se čuvaju groma. Sklone su bolestima grudi i zuba.

Ovo je mjesec u kome se sabira glavno, hlebno zrno, po čemu je jul nazvan žitnim mjesecom.

Foto: ShutterstockFoto: Shutterstock

Po narodnom predanju sveti Petar je, žanjući i noću pšenicu, palio lile da bi bolje vidio, pa se u spomen toga do danas očuvalo paljenje lila uoči Petrovdana i Ivanjdana. Zapravo je najveći dio svetkovina u ovom mjesecu posvećen najvažnijim poljoprivrednim radovima, prije svih žetvi. Jul je mjesec najvećih pripeka i nesnosnih žega.
U ovom mjesecu su i dvoje od petoro ognjevitih svetaca, kako ih naš narod naziva, i to sveti Prokopije i Ognjena Marija.

Po vatrama koje su nekada paljene po brdima, dajući u noći divan odsjaj, ivanjdanske vatre su nazivane ivanjski kresovi.

Zbog ovih vatri je sam sveti Jovan, kum Božiji, nazvan Jovanom Svitnjakom. Jer, ovo je praznik rođenja i to praznik koji je smatran tako velikim da po narodnom predanju i samo sunce na nebu tri puta zastane i zaigra ovog dana u znak poštovanja.

Ovi kresovi, kao i oni petrovdanski, nazivani su u narodu kresovi vinski jer se tada iz predostrožnosti da na ljetnjoj jari ne sagori rod nije ulazilo u vinograde.

Naime, svaka vrsta diranja i otvaranja zemlje izlagala je jarkom suncu i ono malo vlage što je u njoj sačuvano, a ta isparenja su izazivala plamenjaču.

(Stil/Kurir)

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com