Njegoševu nagradu dodijeliti Zogoviću - Volim Podgoricu

Njegoševu nagradu dodijeliti Zogoviću

 
 

Pedeset crnogorskih umjetnika, naučnika, publicista i novinara uputilo je prijedlog premijeru Dušku Markoviću i žiriju za dodjelu Njegoševe nagrade da se to vrijedno nacionalno priznanje ove godine posthumno dodijeli književniku Radovanu Zogoviću.

U obrazloženju se navodi da je riječ o jednom od velikana crnogorske i jugoslovenske književnosti, te da mu Njegoševa nagrada svojevremeno nije pripala iz političkih razloga.

“Radovan Zogović je klasik crnogorske književnosti, stvaralac koji svojim ukupnim djelom može stati uz Njegoša i dosadašnje dobitnike Njegoševe nagrade. Tvorac literature visokih estetskih i etičkih dometa, jezika koji je samo njegov zogovićevski, koji na najbolji način daje potvrdu crnogorskom jeziku, pa tako i našem postojanju”, navodi se u obrazloženju.

Biće naroda

Zogovićev stvaralački opus, prema navodima potpisnika prijedloga, na najbolji način profiliše biće crnogorskog naroda, stremeći u etičke visine, koje je crnogorski narod dostigao, i njegove korijene koji sežu duboko, u samo crnogorsko postojanje.

“Zogović je u najljepšem smislu nacionalni pisac, sa univerzalnim porukama koje iskre iz crnogorske posebnosti. Ne postoji pisac čije su se djelo, i njegov tvorac, bez ostatka poistovijetili sa zemljom na kojoj je rođen, njenom tradicijom i duhovnošću, pa nam sve to daje za pravo da javno i glasno zaključimo da, bez kompletnog Zogovića, nije kompletna ni Crna Gora, ni crnogorski jezik, ni crnogorski narod, niti narodi koji u njoj žive. Zogović je pisac svih, respektovan od svih. Tek sa njim kompletnim, mi smo kompletni”, navodi se u obrazloženju.

Potpisnici prijedloga ističu da su svjesni propozicija konkursa za dodjelu ovog visokog priznanja živim autorima, ali ipak, kako ističu, daju sebi za pravo da predlože da ovo priznanje posthumno bude dodijeljeno Zogoviću koji je svojevremeno bio nominovan za Njegoševu nagradu.

“Na žalost i stid onih koji su odlučivali, nije prošao. Sadašnjom dodjelom bi se ispravila istorijska nepravda učinjena prema ovom pjesniku, nepravda prema njegovom djelu, nepravda prema Crnoj Gori. Zogovićevo djelo nam daje za pravo da ovako mislimo, zborimo i predlažemo”, naveli su, između ostalog, potpisnici prijedloga.

Potpisnici

Tekst prijedloga potpisali su Jevrem Brković, Rajko Cerović, Dimitrije Popović, Đorđe Borozan, Miraš Martinović, Miroslav Ćosović, Milan Vukčević, Branislav Brković, Milun Lutovac, Aleksandar Čilikov, Slobodan Čukić, Zoran Jocović, Radmilo Marojević, Aleksandra Vuković, Tatjana Đurišić-Bečanović, Slobodan Backović, Danijela Radojević, Milena Burić, Jelena Bašanović-Čečović, Žarko Radonjić, Božidar Šekularac, Zorica Mrvaljević, Marijan Miljić, Radoje Pajović, Vojo Stanić, Marija Ivanović, Dragica Miljić, Slobodan Simović, Jakov Mrvaljević, Amer Ramusović, Aldemar Ibrahimović, Mirsad Rastoder, Miloš Milošević, Miodrag Vlahović, Goran Sekulović, Nela Savković-Vukčević, Boris Jovanović Kastel, Radenko Šćekić, Balša Brković, Ana Kaluđerović, Vukić Pulević, Miodrag Koprivica, Ranko Đonović, Danilo Burzan, Veso Đuranović, Vladimir Vukčević, Radomir Rajo Vulikić, Svetozar Savić, Gojko Kastratović i Vukajlo Gluščević.

Pobjeda

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com