Šoć: Medojevićeva dragmatika je bez ikakvog pravnog smisla - Volim Podgoricu

Šoć: Medojevićeva dragmatika je bez ikakvog pravnog smisla

 

Tužilaštvo nema namjeru da lovi predsjednika Pokreta za promjene Nebojšu Medojevića postavljanjem zasjeda, jer to nije zapakovana haška optužnica, već javan proces, rekao je za Dnevne novine advokat i bivši ministar pravde Dragan Šoć, komentarišući to što Medojević već sedam dana ne napušta Skupštinu u strahu da ne bude uhapšen.

 

Medojević je prije dva dana odbio da prisustvuje vještačenju njegovog kompjutera u Tužilaštvu koji je oduzet prilikom pretresa, jer smatra da bi ga po dolasku u Tužilaštvo uhapsili.

“Postupak je da se Medojević prvo pozove na saslušanje, bude saslušan kod tužioca, a tužilac može da odredi mjeru zadržavanja ili da predloži sudu da se izrekne mjera pritvora, ali ne mora da se desi ni jedno ni drugo. Ideja nije da se lovi Medojević postavljanjem zasjeda, već tužilac mora da objavi tu mjeru. To nije zapakovana haška optužnica, pa da ga neko presretne i kaže: Pet godina čuvamo optužnicu, sad ste uhapšeni i idete u Hag, ne radi se o tome”, rekao je Šoć za naš list i dodao da Medojevićev strah u tom dijelu nema utemeljenje.

“Nije poenta u tome, to je više politička dramatika u čitavoj priči, i to ima politički smisao, ali ne i pravni”, dodaje Šoć.

Na pitanje kako bi se mogla završiti saga između Medojevića i tužilaštva, Šoć kaže da je to pitanje za Mata Glušca (Mato Glušac bio je vidovnjak, prorok, snovidac).

“To može da traje izvjesno vrijeme ali ne može vječno. Jedna od strana mora popustiti. Na kraju, Specijalni tužilac mora povući određeni potez jer on je taj koji sada treba da pozove Medojevića da da iskaz u istrazi koja se sprovodi. To je prvi potez i on pripada SDT, a zavisno od reakcije Medojevića, priča može da krene u lošem pravcu ili, ako se desi nešto što će otkloniti prijetnju pritvaranja, može da ide u normalnom, rutinskom istražnom postupku”, zaključio je Šoć.

Već sedmi dan, poslanici DF ne napuštaju zgradu državnog parlamenta, poručujući da su u prostorijama svog kluba spremni da ostanu čitavo ljeto kako bi onemogućili hapšenje Nebojše Medojevića.

Njega, podsjetimo, specijalni tužilac Milivoje Katnić sumnjiči za pranje novca, zbog čega je od parlamenta zatražio da mu ukine imunitet uz mogućnost određivanja pritvora.

Funkcioner Demokratskog fronta (DF) Predrag Bulatović saopštio je da je taj politički savez spreman da pređe u fazu odbrane interesa 80.000 građana Crne Gore koji su im poklonili povjerenje na posljednjim parlamentarnim izborima.

“Javnost mora da zna da DF ne traži da se ne vodi sudski postupak, tražimo da se histerija Katnića ne materijalizuje. Ta histerija je lična mržnja prema DF-u i Medojeviću. Mi smo rekli da smo spremni da se, i pored ovakvih institucija, sa njima borimo, ali ne pristajemo na pritvor”, rekao je Bulatović.

On je rekao da predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović, koji ima pravo da pomiluje i krive, “nije tražio pomilovanje, već je tražio ono što traži DF da se razmotri mogućnost da se ne određuje pritvor za Medojevića”.

“Stanković to mora da zna. DF u ovom trenutku ima 18 poslanika, to je relevantna snaga, bez nas se ne može riješiti nijedna stvar. Danas je dan kad Stanković mora da se odredi. DF je spreman za sve namjere DPS-a, pratićemo šta će se sve desiti, shodno tome ćemo donijeti odluku”, kazao je Bulatović.

Dnevne novine

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com