Dodik: Tajna služba BiH prisluškuje državni vrh Srbije, a vjerovatno i Hrvatske - Volim Podgoricu

Dodik: Tajna služba BiH prisluškuje državni vrh Srbije, a vjerovatno i Hrvatske

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Obavještajno-bezbjednosna služba BiH (OBA) prisluškuje državni vrh Srbije, a vjerovatno i Hrvatske.

“Prije pola godine dat je nalog za prisluškivanje državnog vrha Srbije. Mislite li da to ne čine i u slučaju Hrvatske? Ja vjerujem da se to događa”, rekao je Dodik za “Večernji list”, izdanje za BiH.

Ocijenivši da “nema ništa gore za jednu zemlju, posebno onu kakva je BiH, da njom upravlja tajna policija”, on je rekao da OBA “funkcioniše tako da uništi srpski i hrvatski identitet i da od njih pravi neprijatelje”.

“Šef OBA Osman Mehmedagić Osmica nazove poslanike, čak i pojedine Srbe, i onda kreiraju zaključke. Osmica je direktni izdanak rigidne strukture SDA. Glavni likovi koji ne odgovaraju toj politici su (Dragan) Čović i (Milorad) Dodik”, kazao je predsjednik RS.

Prema njegovim riječima, bošnjački član Predsjedništva BiH i lider SDA Bakir Izetbegović “želi da se riješi dvije osobe, a to su Dodik i Čović”.

“To je otišlo i kod stranaca, pa onda su i oni to tako prihvatili….OBA nije naša služba. To je nama neprijateljska služba. Mi je tako i posmatramo”, istakao je Dodik.

Upitan da li je moguće da Zagreb i Beograd poprave odnose, on je ocijenio da je to potrebno, jer Hrvati i Srbi nose teško breme istorije.

“To se ne može zanemariti u našim međusobnim odnosima. Ali su se i okolnosti promijenile u posljednjih 20-ak godina. Hrvati su dobili vlastitu državu, Srbi su dobili svoje dvije države – Srbiju i Republiku Srpsku”, kazao je Dodik.

Navodeći da bi odnosi između Srba i Hrvata trebalo da se normalizuju, on je rekao da Srbi u BiH nastoje pomoći ostvarenju prava Hrvata u toj zemlji.

Ta podrška, dodao je, nije kalkulantska, već Srbi to rade jer i za sebe žele ono što Hrvati traže.

“To nije na štetu Bošnjaka. Ni u kom slučaju, nego je riječ o pokušaju da se Bošnjaci natjeraju da odustanu od majorizacije i svojatanja BiH. BiH nije samo njihova i ne mogu nikoga majorizovati. Nas sigurno neće”, naglasio je predsjednik RS.

Govoreći o zajedničkoj inicijativi s HDZ-om u vezi sa predlogom o Ustavnom sudu BiH, kako bi iz te institucije otišli strane sudije, Dodik je rekao da to najviše opstruišu stranci koji “potpaljuju” Bošnjake da ne prihvataju dijalog o toj temi.

“Bošnjaci zbog toga ne žele ništa, žele zadržati mehanizme majorizacije Hrvata i kažnjavanja Srba. To je koncept koji provode sa strancima. U toj majorizaciji Hrvata značajno su uspjeli… Jedan narod treba da bira svoje najviše predstavnike u vlasti”, kazao je on.

Dodik je poručio hrvatskom narodu u BiH da imaju izbor između majorizacije i nestanka, odnosno da su pred izborom – da li će obezbijediti svoj status kao što imaju Bošnjaci u Federaciji BiH ili će nestati.

Predsjednik RS ponovo je optužio Savez za promjene (SDS, PDP i NDP), koji je na vlasti na državnom nivou, za izdaju nacionalnih interesa u Sarajevu, dodavši da će zbog toga na izborima SDS biti kažnjen drastično lošim izbornim rezultatom.

Govoreći o uticaju Rusije na Republiku Srpsku, Dodik je rekao da je sigurno samo jedno – da Srpska nije podanik bilo koga, a da poštovanje prema Rusiji nije ništa manje ili više od poštovanja prema EU i SAD.

“Mi nemamo nikakvih problema s njihovim politikama, ali imamo problema kada nam ovde pokušavaju upravljati, pa se onda osuđuju Rusi. Rusija nije stvorila nijedan problem ili pokrenula politički projekt. A Evropa i Amerika jesu”, istakao je on.

Prema njegovim riječima, u BiH treba odbaciti uticaj stranaca, bio on ruski, američki ili evropski.

(Beta)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com