POLICIJA OTKRILA ODAKLE CURI EKSPLOZIV - Volim Podgoricu

POLICIJA OTKRILA ODAKLE CURI EKSPLOZIV

 

Kamenolomi, rudnici kao i gradilišta na kojima niču razni infrastrukturni objekti širom Crne Gore mjesta su sa kojih, pored crnog tržišta u okruženju, domaći krivolovci nabavljaju eksploziv za nedozvoljeni izlov ribe, pokazuju saznanja policije.

Tim povodom Uprava policije preduzima sve neophodne mjere i radnje kako bi identifikovala i procesuirala osobe koje su izvor nabavke eksploziva.

To se navodi u odgovorima koje je direktor Uprave policije Slavko Stojanović proslijedio Savjetu za građansku kontrolu policije.

Savjet je urgirao da bude odgovoreno na pitanja koja je Pobjeda ranije poslala Upravi policije, a na koja u dva navrata nijesu dostavljeni precizni odgovori.

U okviru tih pitanja bilo je i ovo koje se odnosi na procjene o tome koliko eksploziva ima na crnom tržištu, odnosno na koji način dinamitaši dolaze do materijala za ubijanje ribe.

Kako se navodi u odgovorima Stojanovića, dešavanja u okruženju u prethodnom periodu uslovila su da se na teritoriji Cme Gore izvjesno pojavila određena količina uružja, minicije i minsko ekspolzivnih sredstava u ilegalnom posjedu.

“Uprava policije raspolaže saznanjima da postoje određene količine tih sredstava (precizno se ne može znati) i shodno tome, policijski službenici UP, kao stalnu aktivnost, preduzimaju mjere i radnje radi pronalaska i oduzimanja tih sredstava, kao i procesuiranja lica pred nadležnim sudovima zbog njihovog posjedovanja”, kaže se u odgovoru.

Na pitanje da li posjeduju operativne podatke o tome ko od krivolovaca i sa kojih plovila ubija ribu na otvorenom moru, sekama i potopljenim brodovima, Uprava policije navodi da u slučajevima otkrivanja nezakonitih radnji na moru se postupa shodno operativnim podacima, kao i po prijavama građana.

Na području opština Budva i Bar policijski službenici su identifikovali i procesuirali nadležnim sudovima lica koja na nelegalan način vrše izlov ribe dinamitom, dok za određena lica postoje operativni podaci, koji se u kontinuitetu provjeravaju u cilju identifikacije i procesuiranja istih. Osim eksploziva, u periodu 2016. godine i za pet mjeseci ove godine oduzeto je 15 plovila.

Za realizaciju navedene planske aktivnosti neposredno su uključeni službenici Uprave policije, Plovne jedinice, Uprave pomorske sigurnosti, Uprave za inspekcijske poslove i lovočuvarske službe. Ova saradnja rezultirala je, naročito u posljednje vrijeme, veoma dobrim rezultatima u identifikaciji lica koja se bave nezakonitim ribolovom i njihovom procesuiranju nadležnim sudovima.

Tragom operativnih podataka

Uprava policije procesuirala je nadležnim sudovima sve osobe koje su u prethodnom periodu identifikovane kao krivolovci.

“Za lica koja postoje nepotvrđeni operativni podaci, preduzimaju se mjere i aktivnosti na identifikaciji i procesuiranju”, kaže se u odgovorima UP.

Kako se navodi, tokom ove i prošle godine službenici Sektora policije opšte nadležnosti, registrovali su i procesuirali 17 krivičnih djela iz člana 326. KZCG nezakonit ribolov. U istom periodu službenici Sektora granične policije zatekli su i procesuirali u izvršenju krivičnog djela nezakoniti ribolov 21 osobu.

U izvršenju prekršaja iz člana 51. u vezi člana 27. stav 1. tačka 2. Zakona o slatkovodnom ribarstvu zatečeno je i procesuirano ukupno 30 osoba.

Pobjeda

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com