OBIČAJI KOJI PRATE PETROVDAN: Jedna voćka danas je POSEBNO VAŽNA - Volim Podgoricu

OBIČAJI KOJI PRATE PETROVDAN: Jedna voćka danas je POSEBNO VAŽNA

Opšti je običaj da se za Petrovdan mijese kolači sa jabukama koji se zovu “petrovača”..

Danas, 12. jula pravoslavna crkva i njeni vjernici obilježavaju Petrovdan, praznik posvećen svetim apostolima Petru i Pavlu.

Petrovdanskim slavljem završava se Petrovski post i počinje pričešće vjernika koji su poštovali pravila predviđena kanonom Crkve.

Ovaj praznik pomen je na stradanje Svetih apostola Petra i Pavla, koje se dogodilo u Rimu 67. godine nove ere, a prema nekim izvorima 69. godine nove ere.

Na Petrovdan su česti sabori, a običaj je da se pale lile, velike vatre koje se prave od mlade kore divlje trešnje ili breze. Djeca pripreme savijenu brezovu koru u koju naguraju slamu, zapale je i obilaze torove i kolibe. Paljenje vatre i lila simbolizuje vrijeme kada su carevi progonili i mučili hrišćane, vezujući ih za drvene stubove, natapajući ih smolom i paleći ih.

Nekada je narod rano ujutro na ovaj dan stoku prskao vodom da bi bila zdrava, a čobani su pleli vijence i stavljali ih stoci na rogove.

Na Petrovdan se ništa ne radi u polju, naročito se ne uprežu konji u kola.

Opšti je običaj u Vojvodini da se do Petrovdana nisu smjele sjeći jabuke nožem, niti se smjelo jabukama loptati, ili pak udarati jednu o drugu jabuku, jer se vjerovalo, da će ako se to čini, padati krupan grad i uništiti usjeve.

U nekim selima južnog Banata na Petrovdan ujutru raznose jabuke prvim susjedima za dušu umrlih, a ponegdje se jabuke odnose u crkvu na osveštenje.

Opšti je običaj da se za Petrovdan mijese kolači sa jabukama koji se zovu “petrovača”..

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com