CRNA GORA SLAVI DAN DRŽAVNOSTI: 13. jul dvostruko istorijski veliki datum - Volim Podgoricu

CRNA GORA SLAVI DAN DRŽAVNOSTI: 13. jul dvostruko istorijski veliki datum

Crna Gora danas obilježava Dan državnosti, u znak sjećanja na 13. jul 1878. godine, kada je na Berlinskom kongresu priznata kao samostalna država.

Istog datuma 1941. godine počeo je opštenarodni ustanak protiv fašizma a Crna Gora je bila dio Kraljevine Jugoslavije. 

Na 13.jul  1878.  završen je Berlinski kongres, sazvan na inicijativu Austrije, uz iznuđeni pristanak Rusije i saglasnost Velike Britanije, Francuske, Italije, Njemačke i Turske, radi revizije Sanstefanskog ugovora.

 Sanstefanskim mirom zakjučenim u martu iste godine, Crna Gora je već tretirana kao samostalna država čija je teritorija trebalo da se uveća znatnije nego što je to određeno Berlinskim ugovorom-

Međutim na Kongresu je definitivno međunarodno potvrđen njen državni suverenitet, zahvaljujući dugoj oružanoj i političkoj borbi crnogorskog naroda za očuvanje nezavisnosti i slobode.

Crna Gora ima razloga da slavi ovaj datum jer se poklopilo da je takođe 13. jula, ali 1941. nakon odluke Pokrajinskog komiteta KPJ za Crnu Goru o pružanju otpora okupatoru, koja je donesena u Stijeni Piperskoj, buknuo je u Crnoj Gori Trinaestojulski ustanak, koji je bio akt otpora i pobune crnogorskog naroda protiv fašizma.

13. jul je u Crnoj Gori prvi put slavljen kao Dan državnosti 2005.

Ranije se slavio kao Dan ustanka crnogorskog naroda u Drugom svjetskom ratu.

 

2 komentara

  1. This design is incredible! You most certainly know how to keep a reader amused. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Excellent job. I really enjoyed what you had to say, and more than that, how you presented it. Too cool!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com