MONTEFARM RASPISAO TENDER za nabavku 18.580 vakcina - Volim Podgoricu

MONTEFARM RASPISAO TENDER za nabavku 18.580 vakcina

Državna apotekarska ustanova “Montefarm” raspisala je tender za nabavku 18.580  doza vakcine protiv gripa, čija sezona počinje na jesen, pišu “Vijesti”

Procijenjena vrijednost nabavke je 47.379 eura, a tražena količina treba da bude dovoljna za sve crnogorske domove zdravlja. 

Tražena količina za vakcinaciju  osoba starijih od 65 godina, hroničnih bolesnika, osoba sa oslabljenim imunitetom i onih koji su izloženi povećanom riziku od infekcije u ovkiru zanimanja na nivou je prošlogodišnje.

Ponuđači moraju da dostave dokaz o kvalitetu, kao što je dozvola za stavljanje u promet Agencije za ljekove i medicinska sredstva.

Neophodno je da rok upotrebe ne bude kraći od dvije trećine ukupnog roka trajanja proizvoda.

Ponuđači su dužni da dostave i izjavu da će za svaku seriju vakcine da dostave sertifikat analize izdat od proizvođača, nacionalne laboratorije za kontrolu ljekova država EU, SAD, Kanade, Norveške, Švajcarske i zemlje bivše SFRJ, potvrdu nadležnog organa države proizvođača da vakcina ima dozvolu za stavljanje vakcine u promet u toj zemlji, kao i potvrdu da je lijek proizveden prema načelima dobre proizvođače prakse ili drugim standardima koji obezbjeđuju kvalitet. 

Vakcinacija protiv gripa počinje uglavnom u oktobru.

 Montefarm  je naveo da je rok za dostavljanje ponuda 22 dana,  s obzirom na to da „nedostatak vakcina može dovesti do ugrožavanja zdravlja i života građana, pa je neophodno da se postupak javne nabavke sprovede u što kraćem zakonom dozvoljenom roku”.

 Sezona gripa prošle godine počela je ranije nego obično, zabilježeno je sedam smrtnih slučajeva koji se mogu povezati sa infekcijom,  a u svim slučajevima riječ o hroničnim bolesnicima koji nijesu bili vakcinisani.

Broj oboljelih je u posljednjih 10 godina značajno varirao. Tako 2006. nijedan građanin nije obolio od sezonskog gripa, dok su 2009. registrovana 18.393 slučaja. 

(Vijesti)

1 komentar

  1. Many thanks for creating the effort to discuss this, I feel strongly about this and love learning a great deal more on this topic. If possible, as you gain knowledge, would you mind updating your webpage with a great deal more information? It’s very beneficial for me.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com