MJEŠTANI OGORČENI: Miljanić: Šef Vatrogasne se nije javljao na telefon! Gardašević: Činili smo što smo mogli - Volim Podgoricu

MJEŠTANI OGORČENI: Miljanić: Šef Vatrogasne se nije javljao na telefon! Gardašević: Činili smo što smo mogli

Mještani Podbožura, kraj Nikšića, tvrde da im je u  požarima koji već četiri dana bukte u tom rejonu, izgorjelo 800 hektara imanja.

“Meni su izgorjela 92 hektara mog imanja. U Podboružuru, Smrduši, Cerovom brdu, Brankovom dolu do Komanska i Cerovice, već tri-četiri dana gori.  Branili smo i odbranili objekte, ali zato 14 domaćina sa ovog rejona nema više gdje da napasa stoku. Ja moju farmu moram seliti.  Jedan broj koza ostaviću ovdje u štali da ih hranim sijenom, a za ostale ću vidjeti, kao i za goveda. Moram sačekati da dođu veterinarska  i poljoprivredna inspekcija i da naprave zapisnike”, kazao je Radivoje Miljanić koji u Podbožuru ima farmu koza.

Tvrdi da od vatrogasaca gotovo da nijesu imali koristi, da im se komandir pomenute službe Veselin Gardašević nije javljao na telefon, kao i da su požar gasili uglavnom mještani sa naprtnjačama i granama.

“Svaki dan je slao po jedno vozilo sa dva čovjeka na cijeli ovaj rejon. Sada u ovom rejonu ima svega 11 naprtnjača. Zvao sam ministra Milutina Simovića i kazao mu kakva je situacija ovdje. Nakon toga me zvao potpredsjednik Opštine Dragan Perović koji mi je rekao da nije znao kakva je situacija ovdje. Da je 800 hektara izgorjelo u Holandiji ili nekoj drugoj državi to je mnogo, a ne za mrtvu Crnu Goru. Protiv Gardaševića ću podnijeti krivičnu prijavu zbog nepostupanja”, ogorčen je Miljanić.

Veselin Gardašević, komandir Službe zaštite i spasavanja, tvrdi da su Miljanovićeve optužbe neutemeljene, da su vatrogasci stalno na pomenutom rejonu, ali da je riječ o nepristupačnom terenu i da se nije moglo više uraditi.

“Mještani su nam pomagali, poslali smo naprtnjače jer se jedino tako može gasiti na tom terenu. Vatrogasci su radili koliko su mogli. I ja ću protiv njega podnijeti krivičnu prijavu, a onda neka naši vatrogasci kažu šta se gore dešavalo i kako se on ponašao”, poručio je Gardašević.

Danas popodne im je Direktorat za vanredne situacije, prema njegovim riječima, ustupio dva dromadera koji su napravili šest letova.

“Požar u Podboržuru i Smrduši je pod kontrolom, ali se nikad ne zna pod ovakvim vremenskim prilikama pa ćemo pratiti situaciju i biti u kontaktu sa mještanima.  Repetitor na Cerovom brdu smo odbranili. Piloti dromadera su mi kazali da visočije iznad tog terena ima požara, ali se tu nikako ne može doći, pa ćemo pratiti i uraditi koliko možemo. Miljanić priča da na cijelom terenu nije bilo dovoljno naprtanjača , a ja kažem da ih je bilo 30. I u Macavarama je gorjelo i tu su nam mještani pomagali. Ni jedan objekat sada nije ugrožen što nam je i cilj”, kazao je Gardašević.

Foto Svetlana Mandić/Vijesti

Tokom juna, prema njegovim riječima, u nikšićkoj opštini je zabilježeno oko stotinu požara, a samo poslednjih nekoliko dana bilo je ugroženo više od 20 kuća.

„U Macavarama, u dijelu Obljaja, bilo je kritično. Ugroženo je bilo desetak kuća Perovića, jedna je čak bila zahvaćena i srećom u zadnjem momentu je spašena. U dijelu Podbožura bilo je ugroženo pet-šest kuća Vukadinovića i Perovića, a na Bogetićima kuće Nikčevića, Magdelinića, Boričića, Kneževića. I u Kamenskom smo spašavali kuće Baletića, Perovića, Čolakovića“, kazao je Gardašević.

Pomoć u gašenju požara, prema njegovim riječima, pružali su im i  mještani ugroženih područja, a ekipe vatrogasaca su već pet dana danonoćno na terenu. Gardašević je apelovao na građane da ne bacaju opuške i ne pale nisko rastinje i tako daju svoj doprinos da požara bude što manje.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com