Nikšićanka tri godine “ratuje” za zarađenu penziju - Volim Podgoricu

Nikšićanka tri godine “ratuje” za zarađenu penziju

Nikšićanka Nada Orbović tvrdi da već tri godine ne uspijeva da se penzioniše zbog neuplaćenog poreza i doprinosa.

Priča da joj firma u kojoj je radila – “Montel Glava Zete“ nije uplatila poreze i doprinose za period od 1. februara 2009. do 3. decembra 2012. godine, kada je, kao tehnološki višak, napustila preduzeće uz otpremninu. 

Poslodavac se ugovorom o prestanku radnog odnosa obavezao da će sve obaveze prema njoj izmiriti do 31. decembra 2013. i da će prilikom naplate sudskih potraživanja od „Remonta pruga“ Sarajevo, kada se za to steknu uslovi, naplaćena sredstva prioritetno usmjeriti na izmirivanje obaveza prema Orbovićevoj.  

Ali, to je bilo samo na papiru.

Orbovićeva je dvije godine nakon prekida radnog odnosa podnijela zahtjev za starosnu penziju, ali je postupak prekinut zbog neuplaćenog staža. 

Umjesto da skoro tri godine prima penziju, ona “bitku bije” da joj firma poveže radni staž. 

Obratila se Poreskoj upravi koja joj je u martu 2015. odgovorila da su, postupajući po njenoj prijavi iz septembra 2014. godine, izvšili inspekcijski nadzor i utvrdili da joj pomenuta kompanija na ime poreza i doprinosa duguje više od 4.800 eura. 

Navode da im je naloženo da izvrše uplatu, a kako to nije urađeno, Centralnoj banci je naloženo da izvrši prenos novčanih sredstava. 

To se nije dogodilo jer na poslovnom računu „Montela“ nije bilo priliva, a kako ne posjeduje imovinu nije bilo moguće uspostaviti hipoteku.

“Namirenje poreskih obaveza za vas izvršiće se zajedno sa ostalim zaposlenim, kada poreski obveznik postane solventan“, piše u odgovoru tadašnjeg direktora Poreske uprave Milana Lakićevića..

Orbovićeva kaže da je dobro naučila šta znači pojam solventan, ali da firma u kojoj je nekada radila nikako da postane platežno sposobna

Orbovićeva kaže da je dobro naučila šta znači pojam solventan, ali da firma u kojoj je nekada radila nikako da postane platežno sposobna. 

Priča da se nadala da će joj Elektroprivreda pomoći, jer je “Montel“ nekada bio u njenom sastavu, ali su joj odgovorili da ne mogu udovoljiti zahtjevu jer ne plaćaju obaveze zaposlenima koji rade u drugim kompanijama.

Potom se obratila svim nadležnim institucijama i ustanovama i dobila isti odgovor – za uplatu poreza i doprinosa nadležan je “Montel“. 

Priča da je lani Privredni sud odbacio njenu tužbu, uz obrazoženje da je nenadležan.

“Od tridesetak radnika, koliko nas je radilo u ‘Montelu’ samo sam ja stekla uslov za penziju. Ali, kao da nijesam jer ne mogu da se penzionišem. Pošto ‘Montel’ nema novca, a niko drugi za moj slučaj izgleda nije nadležan, ne znam kome da se obratim da bih ostvarila pravo koje mi pripada“.

U „Montelu Glava Zete“, koji je bio u vlasništvu „Montexa“ i Elektroprivrede, bilo je zaposleno 27 radnika. Oni su od 2010.do 2012. više puta organizovali proteste  zbog neuplaćenih doprinosa, plata, kao i dugovanja na ime regresa, zimnice i toplih obroka.

Direktor tvrdi da je stečaj jedino rješenje da isplate dugovanja

Veselin Gardašević kaže da je stečaj jedino rješenje da se Orbovićevoj, ali i ostalim bivšim radnicima, isplate potraživanja i poveže radni staž. 

“Činjenica je da pet godina ne radimo, da je račun u blokadi skoro četiri godine, da se vode sudski sporovi oko potraživanja i imovinsko pravni spor koji datira evo sedam godina, a koji je još aktuelan. Vrlo brzo će biti uveden stečaj i kroz njega će se regulisati obaveze prema radnicima”.

 Gardašević kaže da su dobili spor za potraživanja koji su vodili sa firmom iz Rusije, zakupcem motela Glava Zete..

“Riječ je o oko 100 hiljada eura i sada je postupak na Višem sudu. Zaplijenili smo njihovu imovinu koju imaju u Crnoj Gori i nadam se da će i to brzo biti riješeno i da ćemo naplatiti ta potraživanja pa bi se i kroz taj novac stekli uslovi da se Orbovićeva, kao i ostali radnici, namire”.

(Vijesti)

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com