ISPOVIJEST PODGORIČANINA: “Prvi put posle 12 godina rekao sam NE drogi i kocki!” - Volim Podgoricu

ISPOVIJEST PODGORIČANINA: “Prvi put posle 12 godina rekao sam NE drogi i kocki!”

“Završili smo sa poslom, nas nekoliko, i zajedno krenuli ka kući. Bio je težak dan na poslu – znate već kako je raditi u kafiću! Non stop gužva, ljeti pogotovo, treba ti koncentracija. Ne znamo se dugo, od skoro sam počeo tu da radim. Ispratio sam ih do naselja, a onda je neko od njih predložio da kupe nešto za popiti. Što da ne – taman da se osvježe posle vrelog podgoričkog dana! Došli su sa pivom. Ajde rekoh – neka ih. Mlađi su od mene, treba im malo. Za par minuta jedan je savio džoint! Svi su se redom počastili, među njima i jedan maloljetan! Došao je red na mene! Ovoga puta nisam se ni tren jedan kolebao šta ću reći. Rekao sam NE! Posle 12 godina od kako sam prvi put probao drogu ovo je prvi put kada sam je odbio kad mi je neko ponudio! Odlučio sam svemu da kažem NE jer mi je zamalo uništilo život! NE zauvijek! Ja sam tu pobijedio! Ja sam sada heroj, uspio sam. Čeka me dug put, ali uspio sam. ”- počeo je svoju priču na sastanku sa psihologom  u “Savjetovalište Entera-Podgorica” tridesetogodišnji Podgoričanin.

“Ovaj momak je prije par mjeseci počeo na tretman zavisnosti od kockanja u “Savjetovališu Entera-Podgorica” pri ADP-Zid. Zloupotreba psihoaktivnih supstanci, alkohol, kockanje – sve je to bio dio njegovog života već 12 godina. Jedino je kockanje bilo dominatno i na nivou zavisnosti.”- saopštava Vesna Kraljević, psihološkinja u Savjetovalištu.

“Bila sam fascinirana njegovom srećom i vjerom u sebe jer uspijeva da kocki i drogi kaže Ne. S druge strane, pitam se, koliko se on srećnim osjeća i koliko je jak kada je ovo prvi put da u svom životu odbije drogu. Njegov primjer želim da ispričam svima i skrenem pažnju cijelom društvu do čega smo došli. Veliki broj mladih ima problema sa kockanjem ili sa drogom. Nama se u Savjetovalište na desetine javilo u prvoj polovini ove godine. Primjer ovog momka nam ukazuje koliko su mladi u Crnoj Gori u ozbiljnim problemima –a istiniti primjeri i priče su dokaz tome. Ovaj momak već dugo godina radi u ugostiteljstvu. Kaže da, nažalost, u 80% kafića u kojima je radio mladi su konzumirali i i dalje konzumiraju droge. Čak i tokom radnog vremena. Kaže da su mahom razlozi nezadovoljstvo životom, porodicama, situacijom u državi i društvu. Droga im je bijeg od svega i jedini način da unutrašnji očaj zamaskiraju. Ne znaju kako drugačije da se izbore sa tim.”- poručuje Kraljević.

“Kocka i droga su veoma zastupljeni među mladima. Gotovo da ne znam nekog ko nema problem makar sa nečim od ovoga. Ja sam prvi sve to prošao. Naročito je koban po mene bio rad na primorju tokom sezone. Čini mi se da je sada situacija sve gora i gora. Ja sam već drugu godinu zaredom odbio da radim na primorju, znajući šta me sve čeka. Ljudi, vlasnici, turisti to ne vide. Vješto se sve skriva.”- poručuje mladić.

“Stalo mi je do toga da pričam sa mladima, i tu noć sam im pričao svoju priču. Ja ću moći da pričam koliko god dugo oni budu mogli da me slušaju. Neka im i 20% moje priče uđe u glavu, na dobrom sam putu da im pomognem, jer će se nekad možda sjetiti moje priče. Ja jesam sada miran, srećan i staložen ali prošao sam kroz sve to. Oni sada sanjanju o velikim stvarima i novcu, autima, kućama – a znaju da im je to nedostižno.”

“Prije par mjeseci odlučio sam da stanem sa svim lošim stvarima koje sam radio. Kockanje je bilo moj glavni problem. Odluka je glavna, jer kad odlučiš i načisto si sa tim šta želiš u životu – sve je moguće. Ja ranije nisam vjerovao da mogu prevazići krize, mislio sam da je to nemoguće i da će mi biti još gore ako ne kockam. Drugi misle da ne mogu bez droge. Najgore je što misle da je to jedini način da se relaksiraju, pobjegnu od stvarnosti,  zabave se. Strah je jači bio  kod mene. Sve do sada. Vidio sam da mogu da prevaziđem i da nije strašno. Sada trenutno nemam stalan posao, nemam ni novca – ali sam srećan! Čist sam i srećan sam što sam sačuvao glavu i zdravlje. Moja poruka svima je da je život bez poroka mnogo ljepši i da je moguć! Ja sam sada srećniji nego ikad!”- zaključio je.

Iz NVO “Korak” koja se bavi resocijalizacijom bivših zavsinika direktor Milan Milanović poručuje: “Alarmantno je da je broj maloljetnika koji konzumiraju droge u porastu. Na to ukazuju podaci iz institucija koje se bave liječenjem zavisnika.

U roku od 6 mjeseci prošle godine su dvije mlade osobe preminule od posledica predoziranja drogom. Apelujem na roditelje da reaguju na prve sumnje ukoliko se njihova djeca ne ponašaju ili ne izgledaju kao  obično. Predlažem da u toj situaciji odmah urade test na sve vrste droga. Prisustvo droge u mokraći zadržava se od 3-10 dana u zavisnosti od vrste, količine i inteziteta uzimanja. Testovi se prodaju u svim apotekama a mogu se dobiti i u kancelarije za borbu protiv droge pri Opštini. Takođe, testiranje je moguće uraditi i u svim laboratorijama.”

 

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com