Početna » ŽIVOT + » Duhovnost » NEDOUMICE VJERNIKA: Evo zašto ljubimo sveštenika u ruku i od koga treba da uzmemo blagoslov

NEDOUMICE VJERNIKA: Evo zašto ljubimo sveštenika u ruku i od koga treba da uzmemo blagoslov

Mnogi vjernici se nađu u neprijatnoj situaciji kada u crkvi uzimaju naforu i vide da svi ljube ruku svešteniku, pa i sami učine isto, a čak ni da ne znaju šta taj čin predstavlja. Neće svaki vjernik postupiti isto. Oni koji u crkvu odlaze da upale sveću i koji ne priznaju sveštenike i monahe vjerovatno će skrenuti pogled i izbeći susret. Možda će eventualno procediti jedno hladno “Dobar dan”. Za njih su sveštenici zelenaši koji voze džipove i pljačkaju narod. Takvi vjernici ni ne znaju šta znači blagoslov, a kamo li kako se pravilno uzima – počinje priču otac Nikolaj.

Čin ljubljenja ruke sveštenom licu je završni dio uzimanja blagoslova.

– Blagoslov označava konkretan čin i radnju kojom se priziva blagodat Božija radi osvećenja lica i predmeta kao i za otklanjanje svega što smeta spasenju vjernih. Dejstvo blagodati se prostire kako na čovjeka tako i na predmete i sile oko njega – objašnjava otac Nikolaj.

Kada se nađete među sveštenicima ili monasima pa čak i episkopima (vladikama), blagoslov se uzima samo od jednog lica i to onog najstarijeg po činu. Kao izraz izuzetnog poštovanja, prilikom blagoslova se čini “mala metanija”, gest prilikom kog se osoba koja uzima blagoslov savija i dodiruje zemlju prstima.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Otac Nikolaj otkriva i još jednu čestu grešku mnogih vjenika – pogrešno je jednom rukom uhvatiti šaku sveštenika i prineti je usnama.

– Prilikom uzimanja blagoslava, šake se postavljaju kao i prilikom uzimanja nafore, unakrsno, desna preko leve, a nakon što svešteno lice nacrta krsni znak u vazduhu i spusti ruku u vaše prekrštene šake, celiva mu se ruka.

– Celiv jeste poljubac koji u sebi ne sadrži elemente erosa. Ruka sveštenika u tom slučaju predstavlja nevidljivu ruku samog Hrista Spasitelja. Kako kaže sveti Jovan Zlatoust, “ne blagosilja čovjek, već Bog njegovom rukom i jezikom”. To je jasno i iz sveštenikovih riječi: “Bog neka blagoslovi!” – ističe otac Nikolaj.

Prilikom davanja blagoslova, sveštenik prste desne ruke savija tako da oni čine slova IS HS, takozvani “Hristogram”, i to tako što kažiprst ostaje uspravan, čineći slovo I, srednji prst se savija u polukrug, čineći slovo S. Domali prst se ukršta sa palcem, čineći slovo H, i na kraju se i mali prst savija polukružno čineći još jedno slovo S. Sa obje ruke ima pravo da blagosilja samo episkop, što se može vidjeti na arhijerejskoj Liturgiji.

 Da li će u samom činu blagoslova sveštenik samo ovlaš nacrtati krsni znak u vazduhu i na brzinu blagosloviti ili će sa sveštenim strahom prizvati ime Božije, to zavisi od načina na koji se blagoslov traži, ali i od samog sveštenika ili monaha – zaključuje otac Nikolaj razgovor.

 

Check Also

Sveštenik sa Luštice otvorio parohijski dom za vatrogasce

Crkva Svete Nedelje na poluostrvu Luštica odbranjena je od vatre pošto joj se požar približio ...

BESKUĆNIK JE SVEŠTENIKU TRAŽIO NOVAC: Ono što se desilo posle toga, razbjesnilo je hiljade ljudi! (VIDEO)

Snimak koji je izazvao najburnije reakcije na društvenim mrežama jeste video na kojem beskućnik prilazi crkvenom ...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *