Suđenje za pokušaj terorizma gledaćemo na televiziji - Volim Podgoricu

Suđenje za pokušaj terorizma gledaćemo na televiziji

Vrhovni sud omogućio je snimanje suđenja optuženima za pokušaj terorizma, a televizije će moći uživo da prenose taj postupak.

“Javnost suđenja u predmetu Višeg suda u Podgorici Ks. br. 14/17, protiv okrivljenih Sh.V.E. i dr. zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije iz čl. 401a st.1. Krivičnog zakonika Crne Gore, krivičnog djela terorizam u pokušaju iz čl. 447. st.1. u vezi čl. 20. Krivičnog zakonika Crne Gore i dr. će biti omogućena kroz fizičko prisustvo u sudnici, te kroz obezbjeđivanje uživo prenosa posredstvom Radio difuznog centra, dok će audio-video zapis biti sastavni dio spisa”, saopšteno je iz kabineta  predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice.

“Za  sve detalje u vezi preuzimanja signala, zainteresovane medijske kuće treba da se obrate direktno RDC-u.

Ovakvu odluku predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore je donijela cijeneći da je neophodno da glavni pretresi u ovom predmetu budu praćeni uz  audio-vizuelno snimanje tokom cijelog postupka, a imajući u vidu da je krivično-pravni slučaj koji se odnosi na događaj povodom koga se vodi krivični postupak protiv više lica, čiji zaštitni objekat su najvažnije društvene vrijednosti, i to ustavno uređenje i bezbjednost Crne Gore i dobra zaštićena međunarodnim pravom, a koji je pokrenuo najviši stepen interesovanja javnosti, te uvažavajući princip prava na pravično suđenje i garanciju javnosti sudskih postupaka, pa s tim u vezi nužnost obavještavanja javnosti o krivičnim postupcima, kao i potrebe medijskog izvještavanja o radu sudova, kroz koje se ostvaruje uvid u funkcionisanje krivičnog pravosuđa i doprinosi pravednosti sudskih postupaka”, piše u saopštenju.

Početak suđenja zakazan je za 19, 20. i 21. jun.

Za pokušaj terorizma na oktobarskim izborima 2016. godine optuženi su lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević.

Osim njih, na optužnici Specijalnog državnog tužilaštva  su ruski državljani Edvard Šišmakov, Vladimir Popov, Mandićev vozač Mihailo Čađenović i devet srpskih državljana, među kojima je i bivši šef srpske Žandarmerije Bratislav Dikić.

Postupak protiv prevodioca DF-a Ananija – Nina Nikića vodi se posebno.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com