Za izbore od Đukanovića čašćeni 22.000 eura - Volim Podgoricu

Za izbore od Đukanovića čašćeni 22.000 eura

Demokratska partija socijalista (DPS)  isplatila je više od 22.000 eura predsjednicima opštinskih odbora, zbog prošlogodišnje izborne kampanje.

To se vidi iz nalaza Državne revizorske institucije (DRI) o finansijskom izvještaju DPS-a za prošlu godinu, ali nije prijavljeno u imovinskim kartonima tih funkcionera partije.

“Zbog povećanog obima posla u periodu izbornih kampanja shodno rješenjima isplaćene su naknade predsjednicima opštinskih odbora (za 19 lica za period od šest mjeseci u mjesečnom iznosu od 200,00 eura)”, navodi se u izvještaju DRI o DPS-u.

Partija Mila Đukanovića  ima 25 opštinskih odbora.

U Crnoj Gori su 16. oktobra prošle godine održani parlamentarni izbori, a sa njima istovremeno i izbori u Budvi, Kotoru, Andrijevici i Gusinju. Ranije prošle godine, 17. aprila, održani su i izbori u Tivtu.

Međutim, uvidom u dostupne imovinske kartone predsjednika opštinskih odbora DPS-a na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) zaključuje se da nijedan od njih nije prijavio naknadu za izbore od 1.200 eura.

Iz ASK, na čijem je čelu Sreten Radonjić, već više od mjesec dana ne odgovaraju na pitanje “Vijesti” da li je protiv predsjednika opštinskih odbora pokrenut postupak.

Prema Zakonu o sprečavanju korupcije, javni funkcioner je dužan da u izvještaju navede tačne i potpune podatke a ukoliko to ne uradi prijeti mu novčana kazna od 500 do 2.000 eura.

Iako nisu prijavili novac koji su dobili od DPS za kampanju, jesu, na primjer, prijavljivali prihode od poljoprivrede, pčelarstva, izdavanja kuća i poslovnih prostora, predavanja itd.

Troje od njih imaju prijavljene mjesečne prihode iz DPS-a, ali ne i naknade za izbore.

Iz DPS-a, iako su pitanja poslata prije gotovo mjesec dana, nisu odgovarali ko su predsjednici odbora koji su dobili naknade za izbore.

Osim šefovima opštinskih odbora u visini od 22.800, DPS je tokom 2016. isplatio naknade i izvršnom sekretaru Odbora Glavnog grada, predsjedniku Savjeta mladih i sekretaru OO Herceg Novi.

Predsjednik Savjeta mladih DPS-a Nikola Pešić, na primjer, ima uredno prijavljenu naknadu iz DPS-a u svom imovinskim kartonu za prošlu godinu i ona iznosi 495 eura mjesečno.
DRI, takođe, sugeriše da ima još posla za ASK.

“Uvidom na sajt ASK utvrđeno je da od 19 funkcionera koji se nalaze na spisku lica koja su angažovana po osnovu ugovora od strane DPS, 18 javnih funkcionera nije prijavilo prihode, dok je jedno lice prijavilo prihode, pa se konstatuje da podaci o prihodima javnih funkcionera ostvarenih po osnovu angažovanja u partiji po ugovorima, koji su objavljeni na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije, nijesu identični sa podacima iskazanim u poslovnim knjigama DPS”, stoji u izvještaju koji potpisuje član Senata Nikola Kovačević.

DPS je dobio na svoj godišnji finansijski izvještaj pozitivno mišljenje DRI i što se tiče finansijske ali i revize pravilnosti.

Zaposleni u DPS-u otuđio kompjuter vrijedan 900 eura?

Posljednjeg dana prošle godine, Demokratska partija socijalista prijavila je potraživanja u iznosu od malo više od 50.500 eura.

Većina novca – 45.350 eura – predstavlja potraživanja po osnovu zakupa poslovnog prostora.

Među ostalim potraživanjima je i od jednog od ljudi koji su zaposleni u partiji.

“I potraživanja od zaposlenog po osnovu utvrđenog manjka kompjuterske opreme (laptopa) kojim se navedeno lice dužilo u iznosu od 911,54 eura”, stoji u izvještaju DRI.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com