Završena ljetnja škola programiranja u Kolašinu - Volim Podgoricu

Završena ljetnja škola programiranja u Kolašinu

  

Najbolji mladi programeri crnogorskih osnovnih i srednjih škola imali su priliku da prošire svoja znanja na Ljetnjoj školi programiranja u Kolašinu od 10. do 18. jula.

Prirodno-matematički fakultet Univerziteta Crne Gore i kompanija Domen organizovali su ovaj projekat u cilju unapređenja znanja talentovanih učenika.

U radu Ljetnje škole programiranja učestvovali su profesori PMF-a Savo Tomović, Goran Šuković i Aleksandar Popović, kao i bivši takmičari i učesnici prvih Ljetnjih škola, a sada studenti PMF-a Kosta Pavlović, Luka Bulatović i Velibor Došljak.

“Kolašin nije slučajno izabran da po peti put bude domaćin. Posebnu zahvalnost organizatori duguju direktorici SMŠ „Braća Selić“ Veselinki Peković i nastavniku Goranu Živkoviću, koji su obezbijedili izvanredne uslove za rad Ljetnje škole programiranja. Njihovo zalaganje, uz tradicionalnu kolašinsku gostoprimljivost, postavljaju nove granice za organizaciju sljedećih škola. Treba naglasiti i da su učenici iz Kolašina, pod rukovodstvom nastavnika Živkovića na takmičenjima iz programiranja već šest godina uvijek među najboljima u državi”, saopštili su organizatori.

U zavisnosti od prethodnog nivoa znanja i uzrasta, kako dodaju,učesnici škole su bili podijeljeni u dvije grupe.

“Prvu grupu činili su učenici sedmog, osmog i devetog razreda osnovnih škola, njih 15, koji su se tokom protekle školske godine pokazali najboljima prilikom pohađanja Škole programiranja (od septembra prošle do maja ove godine. Drugu grupu činili su učenici koji su već jednom prošli Školu programiranja. Najbolji srednjoškolci učestvovali su na dva takmičenja: državnom takmičenju iz programiranja i Olimpijadi znanja. Neki od njih učestvovali su i tri puta na Ljetnjoj školi programiranja”, dodaju oni.

Najbolji polaznici ovih kurseva i oni koji su najbolje plasirani na takmičenjima, kako ističu,  imali su priliku da nauče još više i da se druže u Kolašinu.

“Polaznici ove ljetnje škole, njih 22, tokom osam dana, uvođeni su u svijet naprednih algoritama i programiranja. Naučili su kako da analiziraju problem, na koji način da razlože složeni problem na manje cjeline i kako da za svaku cjelinu napišu optimalan programski kod”, navode oni.

Učenici od 13 do 15 godina, kako objašnjavaju, mogu poslužiti kao dokaz da se djeci treba pružiti prilika bavljenja programiranjem od najranijeg uzrasta, jer su pokazali zavidan nivo znanja u ovoj oblasti.

“Osim aktivnog umnog rada, polaznici su imali i aktivan odmor. Za njih je organizovano više izleta: pješačke ture oko Kolašina dužine, obilazak Botaničke bašte, posjeta NP ‘Biogradska gora’ i cjelodnevni izlet do NP ‘Skadarsko jezero’. Uživali su u različitim sportskim i zabavnim aktivnosti: fudbalu, košarci, badmintonu, karaokama, kvizovima”, ističu organitatori

Društveno odgovorno poslovanje prepoznatljivi je dio rada kompanije Domen. Osnivanje Ljetnje škole programiranja, samo je jedan od napora u cilju unaprijeđivanja edukacije u oblasti nauke, tehnologije, inžinjerstva i matematike (STEM). Novi, kreativan pristup radu i učenju omogućava učenicima da iskažu svoj talenat, ali i povećava njihovu ljubav prema programiranju, čemu svjedoči njihov povratak na Ljetnju školu programiranja iz godine u godinu.

www.cdm.me

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com