Analize pokazale najviši stepen zaštite životne sredine na deponiji „Livade“ - Volim Podgoricu

Analize pokazale najviši stepen zaštite životne sredine na deponiji „Livade“

Prema rezultatima fizičko-hemijske analize Centra za ekotoksikološka ispitivanja, uzorak zemljišta sa lokacije deponija „Livade“, odgovara uslovima Pravilnika o dozvoljenim količinama opasnih i štetnih materija u zemljištu i metodama za njegovo ispitivanje.

Takođe, rezultati fizičko-hemijske analize na uzorku vode iz starog i novog bunara sa deponije „Livade“ pokazuju da nije došlo do povećanja sadržaja ni jednog analiziranog parametra iznad granice dozvoljene upozoravajuće promjene koncentracije Pravilnika o bližim karakteristikama lokacije, uslovima izgradnje, sanitarno-tehničkim uslovima, načinu rada i zatvaranja deponije

I emisijska mjerenja štetnih i opasnih materija u vazduhu na lokalitetu deponija „Livade“, pokazuju da su nivoi emisija ispod graničnih vrijednosti propisanih Zakonskom regulativom Crne Gore i ispod nivoa preporučenih vrijednosti emisija prema zahtjevima najboljih dostupnih tehnika, definisanih BAT dokumentima.

Izvršene analize potvrđuju konstataciju Agencije za zaštitu životne sredine Crne Gore, koja je donijela Rješenje o izdavanju integrisane dozvole za rad Regionalne sanitarne deponije za čvrsti komunalni otpad i obavljanje aktivnosti odstranjivanja bezopasnog otpada na sanitarnim kadama na lokaciji „Livade“ u Podgorici, da kod „Deponija“ d.o.o. iz Podgorice ne postoji mogućnost prekograničnih uticaja na životnu sredinu.

Shodno Zakonu o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađivanja životne sredine i Rješenju o izdavanju integrisane dozvole za rad Regionalne sanitarne deponije za čvrsti komunalni otpad i obavljanje aktivnosti odstranjivanja bezopasnog otpada na sanitarnim kadama na lokaciji „Livade“ u Podgorici,  „Deponija“ d.o.o. angažovala je Centar za ekotoksikološka ispitivanja radi redovnog godišnjeg mjerenja štetnih i opasnih materija u vazduhu, te fizičko-hemijskih analiza zemljišta i podzemnih voda.

U skladu sa Zakonom o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađivanja životne sredine,  „Deponija“ d.o.o. Podgorica sprovodi sve mjere za sprečavanje, smanjenje i otklanjanje mogućih štetnih uticaja na životnu sredinu čime se garantuju najviši uslovi zaštite životne sredine i najmanji  rizik po zdravlje stanovništva.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com