NEVJEROVATNO! Uspješno presađene obje ruke kod djeteta (VIDEO) - Volim Podgoricu

NEVJEROVATNO! Uspješno presađene obje ruke kod djeteta (VIDEO)

Prvo dijete na svijetu kojem su presađene obje ruke – donji dio podlaktica, u stanju je da jede, piše i obuče se 18 mjeseci nakon operacije, objavili su ljekari, izražavajući veliku radost zbog uspjeha.

Prvi rezultati presađivanja za koje je u julu 2015. godine bilo potrebno 40 ljekara i 10-časovna intervencija u SAD-u objavljeni su u britanskom medicinskom časopisu The Lancet.

Opisano je stanje Ziona Harveja od prije šest mjeseci.

Nakon mjeseci terapija i psihološke podrške, 10-godišnji američki dječak je prošao kroz teške trenutke prvih 18 mjeseci među kojima agresivno liječenje protiv brojnih odbacivanja presađenog tkiva i napornog učenja kako da se služi novim rukama, pišu autori tog medicinskog izvještaja.

Nakon tog perioda bio je u stanju da sam piše, hrani se i obuče, prenosi RTL.

“Naše istraživanje pokazuje da je transplantacija ruku moguća kad je brižno pripremljena uz podršku ekipe hirurga, stručnjaka za presađivanje i profesionalnih terapeuta, psihologa i socijalnih radnika”, objašnjava Sandra Amaral iz dječje bolnice u Filadelfiji, gdje je operacija izvedena.

Ostavši bez donjih dijelova podlaktica i stopala u ranom djetinjstvu zbog teške infekcije, Zion je već podvrgnut presađivanju bubrega prije nekoliko godina, pa je već uzimao ljekove protiv odbacivanja tkiva. 

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com