Smanjiće takse za bašte lokala u A zoni - Volim Podgoricu

Smanjiće takse za bašte lokala u A zoni

 

Izmjene tarifa za lokalne komunalne takse kojima se, između ostalog, predviđa smanjenje taksi u prvoj A zoni (centar grada) za zatvorene bašte lokala od dva eura, a za otvorene upola manje, iz Sekretarijata glavnog grada ocjenjuju kao olakšice za poslovanje preduzetnika, dok preduzetnici i opozicioni odbornici ovu izmjenu vide kao kozmetičku i površnu, zaključci su sa centralne javne rasprave kojaje juče održana u KIC-u.

Nacrt odluke o izmjenama odluke o lokalnim komunalnim taksama, koji je bio predmet jučerašnje rasprave, predviđa i smanjenje taksi za displej reklame, za korišćenje elektronskih tzv. trčećih reklama, zatim za korišćenje elektronskih “roto trivision” reklama, kao i svijetlećih reklama.

V.d. sekretara za finansije Miomir Jakšić naveo je da navedena smanjenja ne mogu značajnije uticati na prihode glavnog grada, budući da u prvoj A zoni, u kojoj su predviđena smanjenja, ima svega nekoliko lokala sa zatvorenim baštama.

S druge strane, povećanjem broja elektronskih reklama dobiće se na masi sredstava koje iz ovih izvora prihoduje glavni grad.

“Mi smo 2015. povećali taksene tarife za zatvorene bašte. Na zahtjev nekoliko preduzetnika koji posjeduju ovakve objekte, odlučili smo da im izađemo u susret i smanjimo iznos te takse. Takođe, donij eli smo i odluku da za jedan euro smanjimo tarifu za otvorene bašte u A zoni. Pored toga, svjedoci smo da se sve više uvode elektronske reklame umjesto običnih, pa smo ovim nacrtom propratili i tu pojavu”, kazao je Jakšić.

Zastupnik više preduzetnika sa teritorije glavnog grada Mirko Mićunović predviđene izmjene ocijenio je kao kozmetičke, ističući da prva A zona, koja je obuhvaćena izmjenama, više nije to što je bila.

“Ova tarifna politika primijenjena je na zone koje su kao takve definisane prije 20 godina. Činjenica je da je centar grada u finansijskom smislu definitivno mrtav, dok najveći profit i obrt u ovom dijelu ostvaruju privatnici koji posluju u četvrtoj, odnosno petoj zoni (Siti kvart) koja je najrentabilnija, a najjeftinija po ovoj odluci. Lokal preko puta Delte dnevno proda deset kilograma kafe, što je čista zarada od 1.200 eura na dnevnom nivou, a kafići u centru ne prodaju ni pola kila. Ako je taksa za ove prve sedam ili devet eura, a za lokale u centru 27, pitam se kakav je to način stimulisanja malih preduzeća”, pitao je advokat Mićunović.

On je predložio formiranje radne grupe koja će napraviti novo zoniranje grada.

“U suprotnom, tjeramo sve pravne subjekte da iz centra grada idu u četvrtu ili petu zonu, koja je njjeftinija, odnosno ekonomski najisplativija”, zaključio je Mićunović, inače advokat preduzeća Numera.

Planirane izmjene odbornik Demokrata Vladimir Čađenović ocijenio je kao kozmetičke.

“To je čisto politikanstvo. Smiješno je ovo smanjenje od dva, odnosno od jedan euro, sa 27 na 25 i sa 17 na 16 eura, ako znamo da ima svega par lokala u centru koji imaju zatvorene bašte”, kazao je Čađenović.

RTCG

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com