CG da računa na NATO u slučaju požara - Volim Podgoricu

CG da računa na NATO u slučaju požara

Odgovoran i savjestan pristup svih institucija preporučili su Crnu Goru da za relativno kratko vrijeme postane 29-ta članica NATO Saveza, kazao je vrhovni saveznički komandant za Evropu (SACEUR), general Kertis Skaparoti. On je dodao da Crna Gora uvijek može da računa na podršku svih specijalizovanih institucija NATO Saveza kada su požari u pitanju.

Ministar odbrane, Predrag Bošković, sastao se danas sa vrhovnim savezničkim komandantom za Evropu (SACEUR), generalom Kertisom Skaparotijem, koji je prvi SACEUR koji je posjetio Crnu Goru, kao punopravnu članicu NATO Saveza.Ministar Bošković izrazio je zahvalnost generalu Skaparotiju i NATO komandi na čijem je čelu, na brzoj reakciji na zahtjev najmlađe članice Alijanse za pružanje pomoći u rješavanju situacije uzrokovane požarima, koji su zahvatili našu državu prethodnih dana.

Naime, na zahtjev Vlade Crne Gore upućenom Evroatlantskom centru za odgovor na vanredne situacije (EADRCC), kao NATO tijelu, sačinjenom od članica i partnerskih zemalja, NATO je u najkraćem roku potvrdno odgovorio, upućivanjem ukrajinskog protivpožarnog aviona AN32P, švajcarskog višenamjenskog helikoptera marke Super Puma, kao i bugarskog helikoptera MI17.

General Skaparoti iskazao je uvjerenje da će se vatrena stihija što prije lokalizovati i ugasiti, te da Crna Gora uvijek može računati na podršku ovog tipa od strane svih specijalizovanih institucija NATO Saveza.

 

Ministar je naglasio značaj izuzetne podrške koju je Saveznička komanda za Evropu pružila Crnoj Gori na putu evroatlanskih integracija.

“Konstruktivne sugestije, smjernice, ali i konkretna podrška, značajno su doprinijeli da Ministarstvo i Vojska Crne Gore adekvatno odgovore na kriterijume Sjevernoatlantskog saveza i da što spremniji dočekaju formalno članstvo u Alijansi”, istakao je Bošković.

On je dodao da je prethodni jedanaestogodišnji period za Crnu Goru bio veoma zahtjevan, ali da su postignuti rezultati koji su dodatno unaprijedili i poboljšali naš sistem, kao i interoperabilnost i profesionalnost naših vojnika.

“Jedna od glavnih tema razgovora bila je modernizacija i opremanje odbrambenog sektora u narednom periodu, kao i učešće Vojske Crne Gore u međunarodnim misijama i operacijama”, saopšteno je iz ministarstva.

Bošković je kazao da je Ministarstvo odbrane na samom početku evroatlanskog puta, prepoznavši značaj Savezničke komande za operacije i 2007. godine, uputilo jednog svog oficira na rad u ovoj Komandi.

“Nedugo nakon toga upućen je i drugi, tada partnerski štabni element. U skladu sa statusom članice, Crna Gora je počela pripreme za uspostavljanje Nacionalnog vojnog predstavništva – (NMR) u SHAPE, gdje će naš vojni predstavnik biti upućen do kraja godine”, navodi se u saopštenju.

 

Skaparoti se zahvalio Boškoviću na prijemu i izrazio zadovoljstvo svim onim što su Ministarastvo odbrane i Vojska Crne Gore postigli u prethodnom periodu.

“General Skaparoti je istakao da je upravo odgovoran i savjestan pristup svih institucija preporučilo Crnu Goru da za relativno kratak vremenski rok postane 29-ta članica NATO Saveza. Skaparoti je apostrofirao i značaj učešća crnogorskih pripadnika u misiji u Avganistanu, čime su naša država i vojska postali prepoznatljivi u procesu uspostavljanja i očuvanja međunarodnog mira. Upoznao je sagovornika sa najznačajnijim aktivnostima Savezničke komande u narednom periodu i izrazio zadovoljstvo što će Crna Gora, u skladu sa raspoloživim kapacitetima i potrebama, do kraja godine uputiti vojnog predstavnika u Mons”, kazali su.

Komandat NATO snaga za Evropu (SACEUR) ujedno je i komandant Savezničkih snaga za operacije (ACO), smještenih u Monsu, Belgija. Odgovoran je najvišem NATO vojnom tijelu, Vojni komitet (MC), kao i za sve NATO vojne operacije. Funkciju SACEUR-a uvijek obavlja general američke vojske. Aktuelni komandant, general Kurtis Skaparoti, na to mjesto postavljen je 4. maja 2016. godine, kada je naslijedio generala Filipa Birdlava.

(Rtcg)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com