Glavni grad obezbijedio 35.000 eura za dalju turističku valorizaciju Duklje - Volim Podgoricu

Glavni grad obezbijedio 35.000 eura za dalju turističku valorizaciju Duklje

Glavni grad je obezbijedio 35.000 eura za dalju turističku valorizaciju arehološkog nalazišta Duklja, preko IPA projekta prekogranične saradnje. Ulaganja počinju već od 01. septembra ove godine, istaknuto je danas priliko posjete gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Stijepovića sa saradnicima arheološkom lokalitetu Duklja gdje se, u skladu sa Programom rada za 2017. godinu, realizuju arheološka istraživanja u okviru kojih se sprovodi škola „DOKLEA-ARHAEOLOGY FIELD SCHOOL“ a u saradnji sa Balkan Heritage Foundacion iz Bugarske.

„Sadržajnim i osmišljenim radom svih institucija i službi u Glavnog gradu radimo na dva fronta- da istražimo ovaj lokalitet i da ga turstički valorizujemo“rekao je gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović prilikom posjete. Stijepović je izrazio zadovoljstvo što je  Glavni grad u prethodnih mjesec dana bio domaćin jednoj interancionalnoj grupi istraživača arheologa sa istraživačima sa tri kontinenta, iz Australije, Evrope i Amerike uz očekivanje će oni moći da prenesu utiske sa Duklje, Pogorice i Crne Gore.

„Osim što je ovo jedno kulturno i istorijsko bogatstvo mi želimo da ovo postane i jedan tustički sadržaj, da Duklju turistički valorizujemo mnogo više nego dosad. Na tome se intenzivno radi a posebno ako se ima u vidu trend rasta turista u Podgorici. Podaci pokazuju da Glavni grad ima potencijala da postane u pravom smislu te riječi turistički grad. To potvrđuju naše statistike i porast broja turista. Konrektno u prošloj godini u odnosu na pretprošlu broj tursta je povećan za 25 odsto.  Taj trend se nastavlja i u prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na prošlu godinu koja je imala zaista jedan dobar rast i znajčajno veći procenat posjećenosti nego u 2015.“ zaključio je gradonačelnik Stijepović, uz uvjeravanje da će partnerstvo sa ovom fondacijom nastaviti i sa drugim internacionalnim školama koje se bave arheološkim istraživanjima.

Direktor JU Muzeji i galerije Podgorice Sead Đokaj je podsjetio da su gradske službe u prethodnom periodu uspješno realizovale niz  aktivnosti na fizičkom i tehničkom uređenju lokaliteta. „U saradnji sa Gradskim zelenilom pokošen je i očišćen veliki dio lokaliteta, a posebna pažnja je posvećena prostoru na kojem se realizuje projekat. U saradnji sa Agencijom za stanovanje i JP Čistoća, a na inicijativu JU Muzeji i galerije Podgorice postavljena je ograda na mjestu gdje se nekada  nalazila divlja deponija smeća, kojim putem se spriječilo nekonrolisano odlaganje i gomilanje raznog odpada, a u saradnji sa d.o.o Putevi postavljanjem zaštitne ograde na mostu obezbijeđen je i bezbjedan prilaz Duklji“ zaključio je Đokaj.

On je podsjetio da su, osim arheoliškog istraživanja Duklje koje u okviru redovnih aktivnosti svakodnevno sprovede JU Muzeji i galerije i terenske škole arheologije  koja je počela sa radom ove godine, Glavni grad  i Fondacija „Balkan Heritage Foundacion” iz Bugarske su potpisali Memorandum o razumijevanju u trajanju od pet godina s ciljem zaštite, očuvanja i promocije kulturne i istorijske baštine Duklje”, uz uvjerenje da će u narednom periodu imati još veći broj arheologa i istraživača na Duklji, a takođe je naglasio da ubuduće očekuje i sve veći broj studenata iz svih krajeva svijeta čije  interesovanje za istraživanje Duklje konstantno raste.

„Apliciranjem na IPA projekte prekogranične saradnje sa Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom i  uspjeli da dobijemo iz fondova EU određena sredstva koja će biti usmjerena na dalju turističku varoizaciju ovog zaista predivnog lokaliteta, ponosa i cijele Crne Gore i našeg Glavnog Grada“ istakla je direktorica Turističke organizacije Podgorica Tanja Popović.  Ona je najavila da će organizovane grupe turista, školska populacija i svi oni koji dođu da vide ovo bogatstvo moći da odmore na klupama koje će biti postavljene na hodnoj stazi koja će biti u dužini od 1200 metara.

„Biće izgrađena česma, postavljene info table, info point gdje će svi turisti moći da dobiju potrebne servisne informacije kao i informacije o samom lokalitetu. To će doprinijeti da se ovaj lokalitet zaista favorizuje, odnosno afirmiše u turističke svrhe i dobije pravu vrijednost kakvu i zaslužuje“ zaključila je Popović. 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com