Početna » NOVOSTI » Pogledajte koje uslove će novi klubovi i savezi morati ubuduće da ispune

Pogledajte koje uslove će novi klubovi i savezi morati ubuduće da ispune

Ministarstvo sporta Crne Gore, promijenilo je, kako se navodi u saopštenju, “dvadeset godina stara, pravila o objektima, opremi i kadrovima, neophodnim za osnivanje klubova, saveza i drugih sportskih organizacija”.  

Umjesto starog, koji datira iz marta 1996.   na snagu je stupio novi Pravilnik, kojim  ministartsvo  precizno reguliše  “osnivanje i obavljanje djelatnosti sportskih organizacija”.  

“Glavne novine koje će važiti za sve buduće novoosnovane klubove i saveze, odnose se na broj registrovanih  sportista neophodnih  za osnivanje i obavljanje djelatnosti sportskih organizacija, izmijenjeni su uslovi u pogledu sportskih objekata odnosno prostora, potrebnog stručnog kadra i sportske opreme”, navodi se u saopštenju Ministarstva sporta.

Evo novih uslova:

Bez registrovanih sportista neće biti ni klubova

Prvi put, novim pravilnikom Ministarstva sporta definiše se  broj sportista neophodan da bi se osnovala jedna sportska organizacija.  Ukoliko je riječ o kolektivnim sportovima, jedan od uslova je da klub kod odgovarajućeg saveza ima registrovanu najmanje jednu sportsku ekipu ili najmanje petnaest registrovanih sportista  u mladjim i omladinskim kategorijama. U pojedinačnim sportovima, klub treba da ima najmanje pet, kod matičnog saveza, registrovanih sportista.  Novina je i to što je sportska organizacija dužna da učlani sportiste kod nacionalnog saveza ili ih ugovorom angažuje i registruje.

Treninzi u sportskim objektima tokom cijele godine

Da bi neka sportska organizacija zadovoljila prostorne uslove neophodne za rad, pored kancelarije u poslovnom objektu u kojoj se nalazi sjedište organizacije,  treba da ima i sportski objekat za pripeme odnosno trening i vježbanje sportista u toku cijele godine. Ukoliko se  bavi organizacijom sportskih takmičenja, takodje joj je potreban objekat prema pravilima nadležnog nacionalnog ili medjunarodnog sportskog saveza. 

Jedan trener na pedeset sportista

Za razliku od starog pravilnika koji je samo nabrajao ko može obučavati i  trenirati sportiste, novi pravilnik donosi dvije krucijalne izmjene. Naime, smatraće se da jedna sportska organizacija ima angažovan stručni kadar ako ima najmanje jednog trenera na svakih pedeset sportista. Klubovi ga mogu uposliti ukoliko sa njim zaključe Ugovor o stručnom anagažovanju ili Ugovor o radu.

Neophodna oprema

Lopte, trenerke, dresovi, sprave, uređaji i drugi sportski rekviziti, potrebni su za opremanje i aktvnosti sportista. Neophodna im  je i kancelarijska oprema, a klubovi koji se takmiče u seniorskoj konkurenciji u najvišem nacionalnom rangu, opštinski i nacionalni savezi treba ubuduće da imaju i zvaničnu internet prezentaciju koja sadrži: osnovne podatke o sportskoj organizaciji,  o članovima, sportistima, stručnim licima i njihovim licencama, podatke o realizaciji programa koji se finansiraju iz državnog budžeta po osnovu Javnog konkursa, podatke o sportskim rezultatima, statut i opste akte i sportska pravila. Neophodno je da imaju i pribor za pružanje prve pomoći, dok sva oprema treba da je atestirana i da odgovara standardima koji se odnose na tu vrstu sportske opreme.

Stari pravilnik više ne važi

Novi „Pravilnik o bližim uslovima za osnivanje i obavljanje djelatnosti sportskih organizacija“  stupio je na snagu nakon što je objavljen  u Službenom listu  Crne Gore. Stari „Pravilnik o bližim uslovima koje treba da ispunjavaju sportske organizacije u pogledu objekata, opreme i kadova“ iz 1996. više ne važi.

Vijesti

Check Also

Nikola Janović izdaje, Damir Šehović nema stan

Od sada Vas omiljeni portal Volim Podgoricu i na android aplikaciji. Instalirajte odmah i uživajte ...

Ministar u klinču sa savezima

Od sada Vas omiljeni portal Volim Podgoricu i na android aplikaciji. Instalirajte odmah i uživajte ...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *