AKO SE NE RASPIŠE KONKURS: Vojvodić i UCG će biti prekršajno i novčano kažnjeni - Volim Podgoricu

AKO SE NE RASPIŠE KONKURS: Vojvodić i UCG će biti prekršajno i novčano kažnjeni

Ukoliko menadžment Univerziteta Crne Gore  do utorka ne raspiše konkurs za upis brucoša na Visoku medicinsku školu u Beranama, rektorka  Radmila Vojvodić i UCG će biti prekršajno i novčano kažnjeni,  saznaju “Vijesti”.

“Prosvjetna inspekcija se vodi  isključivo interesima studenata”, kazali su “Vijestima” iz Uprave za inspekcijske poslove.

Vlada je juče promijenila tri člana Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore i od sada će njeni predstavnici u UO biti Mubera Kurpejović, Nataša Pešić i Goran Jovetić. Kurpejović je pomoćnica ministra prosvjete, Pešić generalna sekretarka Vlade,  a Jovetić  državni sekretar Ministarstva javne uprave.

Iz UO UCG razriješeni su Radule Novović i Velimir Mijušković na lični zahtjev, a Željko Jaćimović je opozvan jer “nije sprovodio politiku Vlade u Upravnom odboru”.

Novović, koji je poslanik DPS-a, je podnio ostavku zbog te funkcije, a Mijušković (predsjednik Privredne komore)  je tražio da ode nakon spora  UCG i Vlade u vezi sa Visokom medicinskom školom u Beranama, saopšteno je “Vijestima” nakon  sjednice Vlade.

Upravni odbor UCG prije dva dana ponovo je podržao stav rektorke da se brucoši upisuju u Podgorici.  I  predsjednik UO Duško Bjelica tokom sjednice, a kojoj je prisustvovala i Vojvodićeva, tražio da se ispoštuje odluka Vlade pa je nakon suprotnog stava podnio ostavku na mjesto predsjednika UO, ali ne i na članstvo u tom upravljačkom tijelu.

Prosvjetna inspekcija je prije dva dana, prema informacijama “Vijesti”, odbila molbu rekotrke da se odloži izvršenje njene naredbe do okončanja žalbenog postupka,  koji je UCG pokrenuo nezadovoljan prošlonedjeljnjim rješenjem inspektora da mora ispoštovati odluku Vlade i raspisati konkurs za Višu školu.

Prosvjetna inspekcija je ostavila tri dana za izvršenje njenog naloga, a on je istekao juče.

“Inspektor će početkom sedmice utvrditi da li je Vojvodićeva postupila po naređenju. U slučaju da nije, prosvjetni inspektor će izreći novčanu sankciju Vojvodićevoj kao odgovornom licu  i to od 30 do 500 eura, dok bi UCG mogao biti kažnjen iznosom od 500 do 15.000 eura. Ta kazna se može ponavljati dok subjekat nadzora ne postupi po naredbi. Paralelno sa ovom sankcijom, inspektor će protiv UCG pokrenuti i prekršajni postupak”, ističu iz UIP.

Navode da je UCG raspisao neregularan konkurs, bez VMŠ u Beranama jer je Vlada, kao osnivač, dala posljednju riječ. 

Vlada je još početkom juna odlučila da VMŠ ostaje u Beranama, ali menadžment i Senat UCG, odnosno  Vojvodić  odbijaju da poštuje odluku Vlade da  UCG objavi konkurs za upis brucoša za VMŠ u Beranama. 

Ministarstvo nudi pomoć za praksu

 Nema razloga za preseljenje VMŠ iz Berana u Podgoricu, smatraju u beranskoj Opštoj bolnici, Kliničkom centru i Ministarstvu zdravlja. Oni  u odvojenim saopštenjima tvrde da je KC  ustanova tercijalnog nivoa zdravstvene zaštite, a studenti u Beranama se školuju za sekundarni nivo. “Specijalističke usluge sekundarnog nivoa obuhvaćene su Nastavnim planom i programom VMŠ u Beranama (interna medicina, ginekologija sa akušerstvom, psihijatrija, porodična medicina na primarnom nivou zdravstvene zaštite), za šta Opšta bolnica Berane i beranski Dom zdravlja imaju  kapacitete”, poručuju iz Ministarstva, koje je ponudilo pomoć u organizovanju prakse.

Sa UCG su, međutim, zapitali Ministarstvo otkud im kapacitet  da preuzimaju ulogu Vijeća MF i drugih univerzitetskih tijela. „Nedopustivo je neznalački, nakon Ministarstva prosvjete, i čin Ministarstva zdravlja  uz grubo i demagoško miješanje u rad Medicinskog fakulteta i njegovu autonomiju,“ navode sa UCG.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com