KUPILI JAHTU DUGU 29 METARA: Austrijska Heta od Marovića traži 9.980.076 eura - Volim Podgoricu

KUPILI JAHTU DUGU 29 METARA: Austrijska Heta od Marovića traži 9.980.076 eura

Svetozar Marović i njegov sin Miloš pozvani su da danas svjedoče u kotorskom Osnovnom sudu, u postupku koji je protiv njih dvojice pokrenula   austrijska kompanija Heta lizing  iz Klagenfurta.

Marovići se najvjerovatnije neće pojaviti u sudnici, jer nekadašnji predsjednik državne zajednice SiCG i njegov sin mjesecima nijesu u Crnoj Gori, u kojoj ih zbog učešća u višemilionskim malverzacijama čeka odlazak na robiju.   

Predmet spora između Hete i Marovića   naplata je  novčanog potraživanja od 9.980.076,15 eura, za šta su Budvani 2008. godine austrijskoj kompaniji garantovali mjenicama i svom svojom imovinom.   

Tim novcem kupljena je luksuzna jahta duga 29 metara. 

Osuđeni šef budvanske kriminalne grupe i njegov sin, prije devet godina su, kao jemci, garantovali da će biti vraćen kredit koji je tadašnji Hypo Leasing (današnja Heta), dao ofšor kompaniji Galaxy registrovanoj na maloj karipskoj ostrvskoj državici Svetom Vinsentu i Grenadinima. 

Za taj novac u renomiranom italijanskom brodgradilištu Ferretti kupljena je, po posebnoj narudžbi, izrađena luksuzna motorna jahta duga 29 metara.  Brod koji je dobio ime Kenco upisan je u registar Svetog Vinsenta i Grenadina i stalno je bio vezan u budvanskoj marini. 

Ovdašnja javnost spekulisala je da je ta jahta u vlasništvu porodice bivšeg visokog funkcionera DPS-a. 

Po ugovoru o lizingu, brod je zvanična svojina autrijske banke sve dok Galaxy za njega ne isplati i posljednju ratu kredita. Plaćanje rata je, međutim obustavljeno, a jahta od 176 bruto tona, je prije nekoliko godina nestala iz budvanske marine.

“Vijesti” su ranije pisale da u Heti Leasingu zvanično ne raspolažu informacijom gdje se luksuzni brod sada nalazi. Navodno,  Kenco je već duže vezan u marini na grčkom ostrvu Krf. Jahta koja ima zvanični IMO broj 9442330,  godinama se ne može  pratiti preko sajtova koji obavještavaju o kretanju brodova preko AIS sistema, jer je njegov AIS transponder već odavno ugašen.

Za Svetozarem Marovićem, koji je danas trebalo da svjedoči o jahti, nedavno je raspisana međunarodna potjernica zbog izdržavanja zatvorske kazne od tri godine i devet mjeseci. Potjernica je raspisana nakon što je odbijena žalba njegovih branilaca da su se drugi put odgodi odlazak na robiju, zbog navodno zdravstvenih problema. Marović je u Višem sudu priznao da je bio na čelu kriminalne grupe koja je oštetila budžet Budve za više miliona eura u osam korupcionaških afera.  Sa Specijalnim državnim tužilaštvom je zaključio dva sporazuma o priznanju krivice, koje je potvrdio Viši sud. Osim robije, mora da vrati oko 1.100.000 eura u budžet i da u humanitarne svrhe uplati sto hiljada eura. To još nije učinio.  

Milošu Maroviću preostalo je da odrobija još 11 mjeseci, ali on je u međuvremenu dobio srpsko državljanstvo i pravni zastupnici traže da u toj zemlji odsluži kaznu. Plan je da to “odradi” u kućnom pritvoru.

(Vijesti)

1 komentar

  1. Da zalelecem i na ovaj tekst… A on je zbog ovog u Depresiju, u Beograd se lijeci sa Starletama po skupim Hotelima… A pa je u Depresiju jer se crveni cojek, ovi ga stiskaju za dug, a navika je strancima sa zapada sve odma keshom da placa, kad uzme od nas, pa sad ste mu blokirali kesh… I cojek pa u Depresiju! Nije navika, vazda je u kafanu bio dzek, ka mu sin u Trocaderoo.. Ipsjaaaaaa..!!!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com