BEOGRAD BLOKIRAO MONTENEGRO AIRLINES - Volim Podgoricu

BEOGRAD BLOKIRAO MONTENEGRO AIRLINES

Nacionalni avioprevoznik Montenegro erlajns očekuje da će do ponedjeljka Kontrola letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) deblokirati njegov račun i da će dogovoriti odlaganje plaćanje duga od 2,3 miliona eura, saznaju “Vijesti”.

Uprkos zaključcima  Vlade Crne Gore od  12. jula ove godine,   kojima se preporučuje odlaganje plaćanja duga do  15. oktobra,  SMATSA je  19. jula blokirala  račune MA zbog duga od 2,3 miliona eura, saopšteno je “Vijestima” iz više izvora. 

Iz MA je zvanično potvrđeno da imaju probleme sa Kontrolom letenja, koja iz Beograda opslužuje Srbiju i Crnu Goru i jedina je zajednička institucija preostala iz bivše zajedničke države. 

Posljedice otkazivanja letova u jeku turističke sezone bile bi ozbiljne za aviokompaniju

”Postupak deblokade računa MA je u završnoj fazi, i očekujemo da se realizuje do kraja dana,” navodi se u odgovoru MA. 

Prema informacijama “Vijesti”, dogovor o deblokadi  bi mogao biti postignut najvjerovatnije u ponedjeljak.   

Vlada, nakon sjedncie 12.jula, nije zvanično objavila zaključak kojim se preporučuje odlaganje plaćanja duga.

SMATSA je i ranije prijetila blokadom crnogorskoj aviokompaniji, ali je to spriječeno političkim kontaktima. “Vijesti” saznaju da je premijer Duško Marković prije oko  dva mjeseca urgirao  kod srbijanskog kolege Aleksandra Vučića, pa je  blokada računa zbog duga MA tada izbjegnuta.

Ukoliko se blokada brzo ne otkloni, sagovornici tvrde da bi  moglo doći do prizemljenja flote zbog nemogućnosti plaćanja dobavljača goriva i aerodromskih usluga. MA u Crnoj Gori i na inostranim destinacijama plaća usluge snabdijevanja avio-gorivom na pripejd bazi.

Posljedice otkazivanja letova u jeku turističke sezone bile bi ozbiljne za aviokompaniju, koja bi time izgubila na ugledu, ali bi pretrpjela veliku finansijsku štetu. Putnike bi trebalo preusmjeravati drugim aviokompanijama, smještati u hotele, plaćati odštete…

Na pitanje koliku će štetu blokada nanijeti kompaniji ako se problem ne riješi, iz MA navode da  “bez obzira na trenutnu blokadu, Montenegro Airlines sve svoje aktivnosti obavlja redovno”.

SMATSA  kontroliše  letjenje u vazdušnom prostoru Srbije,  Crne Gore, iznad Jadranskog mora i pola vazdušnog prostora Bosne i Hercegovine. Ona školuje kontrolore letjenja i pilote,  održava vazduhoplove. 

MA  državi za poreze i doprinose na zarade koje nijesu plaćali od 2012.  duguje 14 miliona. Na kraju prošle godine dug Aerodromima Crne Gore iznosio je 17,8 miliona eura,  Celastial Aviation Trading 4,5 miliona, Embraeru 1,7 miliona, Aerodromu Beograd 1,5 miliona, Jugopetrolu 790 hiljada, Eurocontrol 702 hiljade, Generali osiguranje Beograd 415 hiljada…

Protiv kompanije se krajem prošle godine vodio 91 spor u kojem su povjerioci tražili ukupno 4,8 miliona eura.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com