PODGORICA: Dolaze gradonačelnici glavnih gradova iz 17 zemalja - Volim Podgoricu

PODGORICA: Dolaze gradonačelnici glavnih gradova iz 17 zemalja

 

 

Podgorica je spremna da bude domaćin više od 150 učesnika iz 17 zemalja kao organizator drugog Foruma gradonačelnika glavnih gradova Centralne i Istočne Evrope i NR Kine, koja će biti održan u septembru.

 

Gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović, koji je na čelu organizacionog tima, u intervjuu za Vikend novine podsjeća da se ovaj forum održava u okviru inicijative o saradnje između NR Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope, i predstavlja najveći međunarodni događaj koji će biti održan u Crnoj Gori od obnove nezavisnosti.

Na njemu će učestvovati gradonačelnici i predstavnici glavnih gradova Kine, Češke, Slovačke, Mađarske, Poljske, Litvanije, Estonije, Letonije, Bugarske, Rumunije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije i Albanije, kao i predstvanici privrednih komora i biznis alijansi, diplomatskog kora i medija.

VN: Prema mnogim najavama, ovaj Forum je ujedno i potvrda za čitavu Crnu Goru da ima kapaciteta da organizuje događaje ovih razmjera. Da li je to dodatni pritisak na glavni grad?

STIJEPOVIĆ: Podgorica je spremna da organizuje takav događaj koji zaista jeste jedan od najvažnijih međunarodnih skupova kojima je naša država domaćin. Ne smatram da je to test, već potvrda naše spremnosti, i kao grada, i kao države da se pokažemo kao dobri domaćini i da, na najbolji način, predstavimo potencijale. Ovo je i prvi događaj koji će Crna Gora organizovati u pet godina trajanja inicijative o saradnji između NR Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope. Moja očekivanja su da će glavni grad, dobrom organizacijom ovog foruma, otvoriti vrata i drugim crnogorskim gradovima da budu domaćini tematskih događaja, kao npr. Cetinje kao grad kulture ili Budva kao metropola turizma. Dakle, očekujem da će Podgorica biti prvi u nizu gradova domaćina takvih skupova.

VN: Šta su teme foruma?

STIJEPOVIĆ: Kao glavne teme Foruma smo izdvojili Zeleni grad i Uloga lokalnih samouprava u kreiranju poslovnog ambijenta. O razlozima za temu Zeleni grad nema potrebe ni pričati, i tu zaista imamo šta da ponudimo. Poznato je da realizujemo niz projekata u oblasti zaštite životne sredine, od kapitalnog projekta izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, zatim postrojenja za proizvodnju električne energije iz deponijskog gasa, solarne elektrane na krovovima deponije, postrojenja za tretman zelenog otpada tzv. kompostana, do LED rasvjete i izgradnje biciklističkih staza. Za projekat postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda smo, kao što je poznato, već dobili grant u ukupnoj vrijednosti od 10,1 milion eura od EU, i pozicionirali se kao prva država koja je, u okviru Berlinskog procesa, dobila sredstva za zaštitu životne sredine. Elektrana na biogas, za koju je Skupština glavnog grada dala saglasnost da se raspiše tender vrijedan oko dva miliona eura, je prvi takav projekat u državi. Nova elektrana će biti smještena u krugu deponije, pored već izgrađenih sanitarnih kada. Proizvodnja električne energije iz deponijskog gasa smatra se obnovljivim izvorom energije i ima pozitivan ekološki efekat zbog sprečavanja emisije i „gasova staklene bašte“ u atmosferu, uz stvaranje ekonomske dobiti. U planu je i solarna elektrana na krovovima deponije jačine 0,5 MW. Uvođenje LED tehnologije u gradsku rasvjetu zamjenom postojećih svjetiljki niskoenergetskim LED svjetiljkama, je još jedan od projekata glavnog grada, gdje će u prvoj fazi realizacije biće zamijenjeno oko 10.750 sijalica na seoskom području i u prigradskim naseljima. To je velika investicija u ukupnoj vrijednosti od 16.800.000 miliona eura. 

VN: Dakle, dva panela su u agenda foruma. Koja su dešavanja predviđena?

STIJEPOVIĆ: Osim ova dva panela i pod-foruma, u planu je i okrugli sto koji organizuje Kineski savjet za promociju međunarodne trgovine za privrednu komoru i udruženja 16 glavnih gradova. Biro za promociju investicija grada Pekinga takođe planira da organizuje poslovne razgovore za kompanije iz Pekinga i kompanije iz Crne Gore, a postoji inicijativa da se potpiše i sporazum o saradnji. Predviđeno je da Koledž za turizam Univerziteta „Union” u Pekingu potpiše sporazum sa relevantnim koledžima 16+1, a Distrikt Fangshan grada Pekinga parafira Memorandum o razumijevanju sa opštinama u okviru grada Podgorice. Takođe, u planu je da Vinarije distrikta Fangshan grada Pekinga potpišu ugovor o zajedničkoj izgradnji vinskog salona sa kompanijom Plantaže.

Prilika da se predstavimo velikom kineskom tržištu

VN: Forum je prilika da se otvore konkretne prilike i za privredu?

STIJEPOVIĆ: Forum predstavlja otvorena vrata za crnogorske privrednike da se povežu i definišu saradnju sa privrednicima Kine. To je i jedinstvenu prilika za promociju investicionih potencijala svih zemalja učesnica u oblasti industrijske proizvodnje, prerade, energetike, saobraćajne infrastrukture, turizma i poljoprivrede. Potpuno je jasno da samo jedinstvenim stavovima i zajedničkim nastupima možemo velikim i razvijenim tržištima kakvo je kinesko predstaviti naše potencijale i ponuditi nove mogućnosti za konkretnu saradnju u navedenim oblastima, u interesu svih učesnika Foruma. Zbog toga pozivam naše privrednike da preko udruženja iskoriste mogućnosti koje Forum nudi. Što se tiče glavnog grada, ponavljam, mi smo već pokrenuli niz inicijativa. Forum je prilika i za turističku promociju Podgorice i predvidjeli smo posjete i izlete na različitim lokacijama u glavnom gradu. Ne bi trebalo posebno naglašavati šta jedan događaj ovog reda veličine znači i za promociju našeg grada kao turističke destinacije.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com