Mandić i Bulatović pisali Stankoviću: Objavite cijele razgovore, ne podmećite montaže - Volim Podgoricu

Mandić i Bulatović pisali Stankoviću: Objavite cijele razgovore, ne podmećite montaže

Iz Demokratskog Fronta poslali su dopis Vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću.

Dopis DF-a prenosimo integralno.

,,Poštovani g. Stankoviću,

Dva dana prije početka suđenja Andriji Mandiću, Milanu Kneževiću, Mihailu Čađenoviću i drugima u aferi “Državni udar”, na sajtu Vrhovnog državnog tužilaštva postavljeni su izvodi iz razgovora koji smo nas dvojica vodili, u dva navrata, u poznatom podgoričkom kafiću. Dakle, na javnom mjestu, sa jednom osobom. Očigledno je da se izostavljanjem najvećeg dijela razgovora, namjernim njegovim kidanjem i dovođenjem u drugačiji poredak željela ostvariti namjerna manipulacija i nanijeti konkretna šteta učesnicima razgovora.

Pošto ste Vi šef tužilaštva, dakle, odgovorni za rad svakog segmenta te organizacije, pa i za objave postavljene na sajtu, obraćamo Vam se sa sledećim zahtjevima:

– Tražimo da nas zvanično obavijestite kako i na osnovu koje odluke, a na temelju kog zakonskog uporišta i ustavnog osnova ili međunarodnog demokratskog i pravnog standarda, Vaše tužilaštvo (u ovom slučaju jedan dio vašeg jedinstvenog organa – Specijalno državno tužilaštvo) je sprovodilo ove mjere tajnog nadzora nad nama dvojicom. Pretpostavljamo da se radi o video i audio prisluškivanju u zatvorenom prostoru;

– Tražimo da nam odgovorite na koji način su za Vaše potrebe sproveli mjere tajnog nadzora specijalizovane službe ANB ili UP i Ministarstva unutrašnjih poslova, pošto su jedino one nadležne da po odluci nadležnih državnih organa sprovode ove mjere. Pretpostavljamo da na zvaničnom sajtu ne mogu da se nađu privatni uradci SDT i ako on raspolaže bogatim dugogodišnjim iskustvom u prikupljanju informacija za nekoliko različitih službi;

– Tražimo da upoznate nas i crnogorsku javnost kojim se razlozima rukovodilo tužilaštvo da javno objavi štelovane transkripte razgovora na sajtu tužilaštva, a time i u medijima, i na osnovu kog pravnog i zakonskog utemeljenja je to urađeno, odnosno koji je to javni interes tako nešto zahtijevao. Ovo nas posebno interesuje zato što su kompilacijom i montažom iz snimljena dva razgovora koje smo sa trećom osobom vodili, u poznatom podgoričkom kafiću, svjesnom namjerom tužilaštva izostavljeni ključni stavovi koje smo nas dvojica tokom tih razgovora saopštavali, a posebno oni koji se odnose na zloupotrebe tužilaštva od strane Vašeg bliskog saradnika, Glavnog specijalnog tužioca, i ostrašćenost koju on pokazuje u odnosu na DF, njegove lidere i funkcionere. Posebno nas interesuje zašto nijesu objavljene naše sumnje koje smo osnovano izrazili, a odnose se na moguću korupciju koja je bila sastavni dio i tih razgovora, a zbog koje sve procese i pokreće Glavni specijalni tužilac prema DF-u i njegovim liderima.

Gospodine Stankoviću, nama su odgovori na postavljena pitanja potrebni kako bi mi i javnost saznali na koji način se u Crnoj Gori zloupotrebljavaju mjere tajnog nadzora nad opozicionim političarima, i kako bi istovremeno pokazali domaćoj i stranoj javnosti kako su ove radnje privatizovane od strane lica koja su u realizaciji vlastitih ciljeva spremna na najgrublja kršenja ljudskih prava i zagarantovanih sloboda.

Od posebnog je značaja da dobijemo informaciju šta je u konkretnom slučaju uradio organ na čijem ste Vi čelu. Mi očekujemo što hitnije odgovore nakon kojih imamo namjeru da, na osnovu Ustava, međunarodnih i demokratskih standarda i zakona Crne Gore, pokrenemo procese pred nadležnim domaćim i inostranim institucijama.

Takođe, želimo da Vas obavijestimo da smo ubijeđeni da iza neovlašćenog snimanja razgovora koje smo nas dvojica imali sa trećom osobom lično stoji Vaš najbliži saradnik – Glavni specijalni tužilac, te da je montirana kompilacija djelova razgovora sračunata za potencijalnu kompromitaciju DF-a. Ovom prilikom nećemo ulaziti u razmatranje zašto Vi lično niste napravili ogradu od ove aktivnosti, čime ste praktično čitavo tužilaštvo stavili iza ovog slučaja, a time i na stranu onih koji brutalno krše zakone, osnovna ljudska prava i najviše međunarodne i demokratske pravne standarde.

Na kraju Vas pozivamo da integralno objavite oba razgovora, kako bi javnost mogla sagledati šta su bili stvarni motivi i namjera Glavnog specijalnog tužioca kada je objavio montirani transkript dva razgovora o kojima je već bilo riječi.”, zaključuje se u dopisu koji potpisuju Andrija Mandić i Predrag Bulatović.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com