Policija prati 20 klanova - Volim Podgoricu

Policija prati 20 klanova

Cr­no­gor­ska po­li­ci­ja po­sled­njih go­di­na pra­ti ak­tiv­no­sti 20 or­ga­ni­zo­va­nih kri­mi­nal­nih gru­pa. Pre­ma po­da­ci­ma ko­ji su „Da­nu” do­sta­vlje­ni iz Mi­ni­star­stva unu­tra­šnjih po­slo­va, glav­ne ak­tiv­no­sti tih kla­no­va su šverc nar­ko­ti­ka i ubi­stva.
– Do­mi­nant­na kri­mi­nal­na ak­tiv­nost ko­jom se ba­ve or­ga­ni­zo­va­ne kri­mi­nal­ne gru­pe iz Cr­ne Go­re je­ste kri­jum­ča­re­nje raz­li­či­tih vr­sta nar­ko­ti­ka, dok se u osta­le kri­mi­nal­ne ak­tiv­no­sti ubra­ja­ju iz­vr­še­nje te­ških kri­vič­nih dje­la pro­tiv ži­vo­ta i ti­je­la, kri­jum­ča­re­nje ak­ci­zne ro­be, kri­jum­ča­re­nje mo­tor­nih vo­zi­la, ze­le­na­štvo i pra­nje nov­ca – na­ve­de­no je u od­go­vo­ri­ma do­sta­vlje­nim „Da­nu”, a ko­je pot­pi­su­je po­moć­nik di­rek­to­ra Upra­ve po­li­ci­je Enis Ba­ko­vić. 

Iako se u po­li­cij­skim iz­vje­šta­ji­ma na­vo­di pro­cje­na da je na te­ri­to­ri­ji Cr­ne Go­re ak­tiv­no 20 kri­mi­nal­nih gru­pa, po­li­ci­ja ni­je uspje­la da ot­kri­je ko­li­ko ti kla­no­vi ima­ju pri­pad­ni­ka.
– Po­da­ci o or­ga­ni­zo­va­nim kri­mi­nal­nim gru­pa­ma ko­ji se od­no­se na nji­hov opis i iden­ti­fi­ko­va­ne čla­no­ve dio su kla­si­fi­ko­va­ne ver­zi­je „Pro­cje­ne opa­sno­sti od te­škog i or­ga­ni­zo­va­nog kri­mi­na­la”, ko­ja je ozna­če­na ste­pe­nom taj­no­sti, te kao ta­kvi ne mo­gu bi­ti do­stup­ni jav­no­sti. Ipak, mo­že se kon­sta­to­va­ti da je pi­ta­nje bro­ja čla­no­va or­ga­ni­zo­va­nih kri­mi­nal­nih gru­pa re­la­tiv­na i, zbog dej­stva vi­še fak­to­ra, pro­mjen­lji­va ka­te­go­ri­ja, pa se u po­je­di­nim slu­ča­je­vi­ma ta­čan broj čla­no­va or­ga­ni­zo­va­nih kri­mi­nal­nih gru­pa i nji­ho­vih sa­rad­ni­ka sa si­gur­no­šću ne mo­že utvr­di­ti – na­ve­li su iz MUP-a.
Da u Cr­noj Go­ri dje­lu­je 20 kri­mi­nal­nih gru­pa pro­ci­je­nje­no je i pri­li­kom iz­ra­de Pro­cje­ne opa­sno­sti od te­škog i or­ga­ni­zo­va­nog kri­mi­na­la u Cr­noj Go­ri – SOC­TA MNE, ko­ja je iz­ra­đe­na 2013. go­di­ne. U to­ku je iz­ra­da i no­vog do­ku­men­ta, či­ja je fi­na­li­za­ci­ja pla­ni­ra­na u dru­goj po­lo­vi­ni 2017. go­di­ne.

– Struk­tu­ru or­ga­ni­zo­va­nih kri­mi­nal­nih gru­pa obič­no či­ni je­zgro ključ­nih po­je­di­na­ca, po­ve­za­nih po­ro­dič­nim i du­go­go­di­šnjim pri­ja­telj­skim ve­za­ma, oko ko­jih po­sto­ji krug stal­nih ili pri­vre­me­nih čla­no­va i ši­ri krug do­stup­nih po­vre­me­nih sa­rad­ni­ka – na­veo je Ba­ko­vić u od­go­vo­ri­ma.
U do­ku­men­tu SOC­TA, ko­ji je ura­đen 2013. go­di­ne, kon­sta­to­va­no je da je kri­jum­ča­re­nje nar­ko­ti­ka glav­na ak­tiv­nost or­ga­ni­zo­va­nog kri­mi­na­la u Cr­noj Go­ri. 
– Naj­če­šće vr­ste dro­ga ko­je su pred­met kri­mi­nal­nog po­slo­va­nja or­ga­ni­zo­va­nih gru­pa je­su he­ro­in, ko­ka­in i ma­ri­hu­a­na (ka­na­bis). U od­no­su na pro­ci­je­nje­nu ko­li­či­ne dro­ge ko­ja se kri­jum­ča­ri od stra­ne kri­mi­nal­nih gru­pa sa pod­ruč­ja Cr­ne Go­re, mo­že se za­klju­či­ti da Cr­na Go­ra u ma­njoj mje­ri pred­sta­vlja kraj­nu de­sti­na­ci­ju, a uglav­nom je tran­zit­na zo­na, dok u ne­kim slu­ča­je­vi­ma ima sa­mo ulo­gu lo­gi­stič­ke ba­ze za or­ga­ni­za­ci­ju i re­a­li­za­ci­ju aktivno­sti u ino­stran­stvu – pi­še u do­ku­men­tu.

Na­ve­de­no je i da ile­gal­ne mi­gra­ci­je u Cr­noj Go­ri i da­lje uglav­nom ima­ju ka­rak­ter tran­zi­ta pre­ko te­ri­to­ri­je Cr­ne Go­re iz prav­ca Al­ba­ni­je i Ko­so­va u prav­cu Hr­vat­ske, BiH i Sr­bi­je. U pret­hod­nom pe­ri­o­du uglav­nom se ra­di­lo o eko­nom­skim mi­gran­ti­ma iz Pa­ki­sta­na, Al­ži­ra, Ma­ro­ka, Av­ga­ni­sta­na, Si­ri­je i Tu­ni­sa, ili o mi­gran­ti­ma kurd­skog po­ri­je­kla. U toj obla­sti za­sad ne­ma re­gi­stro­va­nih or­ga­ni­zo­va­nih kri­mi­nal­nih gru­pa u Cr­noj Go­ri, već se ra­di o pri­vre­me­no udru­že­nim po­je­din­ci­ma, ko­ji u na­ve­de­nim ak­tiv­no­sti­ma ne sti­ču zna­čaj­ne pro­fi­te u po­re­đe­nju sa osta­lim kri­mi­nal­nim ak­tiv­no­sti­ma.
– U obla­sti tr­go­vi­ne lju­di­ma ni­je­su re­gi­stro­va­ni tren­do­vi ko­ji bi mo­gli uka­zi­va­ti na po­sto­ja­nje ozbilj­nog pro­ble­ma, kao ni or­ga­ni­zo­va­ne kri­mi­nal­ne gru­pe ko­je se ba­ve tom kri­mi­nal­nom ak­tiv­no­šću. Me­đu­tim, pro­sti­tu­ci­ja i in­du­stri­ja za­ba­ve ko­ja uklju­ču­je sek­su­al­nu eks­plo­a­ta­ci­ju, na­ro­či­to u pri­mor­skim gra­do­vi­ma to­kom tu­ri­stič­ke se­zo­ne, pred­sta­vlja po­ten­ci­jal­ni ri­zik i plod­no tle za po­ja­vu kri­vič­nih dje­la tr­go­vi­ne lju­di­ma. Dru­ga ri­zič­na po­pu­la­ci­ja u Cr­noj Go­ri za oblast tr­go­vi­ne lju­di­ma, na ko­ju tre­ba pri­o­ri­tet­no obra­ti­ti po­seb­nu pa­žnju, je­su ma­lo­ljet­ni Ro­mi – pi­še u do­ku­men­tu.
Ka­ko se da­lje na­vo­di, me­đu osta­lim ob­li­ci­ma kri­mi­nal­nog dje­lo­va­nja ko­ji su naj­za­stu­plje­ni­ji i či­ji tren­do­vi mo­gu u ma­njoj ili ve­ćoj mje­ri uti­ca­ti na pro­mje­ne na­či­na i vr­ste kri­mi­nal­nih ak­tiv­no­sti u Cr­noj Go­ri iz­dva­ja­ju se fi­nan­sij­ski kri­mi­nal, po­seb­no u obla­sti pre­va­ra i fal­si­fi­ko­va­nja, kao i vi­so­ko­teh­no­lo­ški kri­mi­nal.

(Dan)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com