U KCCG ULOŽENO 2,8 MILIONA EURA: Evo šta je sve urađeno - Volim Podgoricu

U KCCG ULOŽENO 2,8 MILIONA EURA: Evo šta je sve urađeno

Za unapređenje energetskih karakteristika zgrade Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), odnosno glavnog objekta i Instituta za bolesti djece, uloženo je 2,8 miliona eura, što će doprinijeti povećanju komfora pacijenata i zaposlenih, kao i ostvarenju ušteda u potrošnji energije do najmanje 25%. 

 

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić i ministar zdravlja Kenan Hrapović, zajedno sa direktoricom KCCG Zoricom Kovačević, obišli su danas dva objekta KCCG podovom završetka radova na primjeni mjera energeske efikasnosti, koji su u okviru projekta Energetska efikasnost u Crnoj Gori izvođeni u prethodne 4 godine.

„Značajna investicija vrijedna 2,8 miliona eura za zdravstveni sistem i za KCCG i Institut za bolesti djece dovedena je do kraja. Kao što ste imali prilike da vidite, na Institutu za bolesti djece je zamijenjena fasadna bravarija, urađena termo fasada i sistem grijanja i hlađenja. U KCCG je adaptiran sistem termo-tehničkih i elektro instalacija, dok je na glavnom objektu, postavljena nova fasadna bravarija“, kazala je Kovačević.

Prema njenim riječima, benefiti svega do sada uređnog će se osjetiti tokom ove i narednih godina.

„To znači da ćemo imati smanjene troškove i za grijanje, i za hlađenje i, što je najvažnije, imaćemo pristojan boravak naših pacijenata i zaposlenih u KCCG.  Zahvalnost i razumijevanje koje nam iskazuje Vlada preko dva ministarstva ohrabruje da nastavimo da ulažemo u ove značajne institucije, kao što su KC i Institut za bolesti djece“, kazala je Kovačević.

Ministar Hrapović je kazao da je u okviru projekta do sada rekonstruisano 11 institucija u crnogorskom zdravstvenom sistemu, vrijednosti radova 5,1 milion eura. Osim KCCG i Instituta za bolesti djece, obuhvaćeno je 5 bolnica, 2 specijalne bolnice i 2 doma zdravlja u Crnoj Gori. Takođe, u toku je realizacija projekta u domovima zdravlja Nikšić, Kolašin, Andrijevica i zdravstvenim stanicama Murino i Petnjica.

„Želim da istaknem činjenicu da su sve ove aktivnosti realizovane u toku radnog procesa zdravstvenih ustanova. Ni na koji način nije poremećen radni proces, za šta je uložen dodatni napor kako bi se ovaj projekat kvalitetno završio“, kazao je ministar Hrapović.

On je kazao da je u prethodnom periodu sproveden socijalni monitoring u 3 rekonstruisane bolnice, u okviru kojeg je anketirano preko 330 korisnika.

„Rezultati ankete pokazuju da su naši pacijenti zadovoljni unutrašnjih komforom u ovim institucijama, odnosno zadovoljstvo je pokazalo preko 95% anketiranih, dok je je preko 83% anketiranih zdravstvenih radnika iskazalo zadovoljstvo komforom pruženim nakon realizacije ovih projekata“, kazao je ministar Hrapović i dodao da se sličan monitoring priprema i za ostale institucije u kojima se realizuje projekat energetske efikasnost.

„Nadam se da će i on pokazati zadovoljstvo kako naših pacijenata, tako i zdravstvenih radnika, što je u skladu sa politikom Ministarstva zdravlja – da se poboljšaju uslovi zaposlenih u zdravstvenim ustanovama i, naravno, kvalitet pružene zdravstvene zaštite našim pacijentima“, kazao je ministar Hrapović.

Ministarka Sekulić je kazala da je Ministarstvo ekonomije u prethodnom periodu, od 2009. godine, kroz dva projekta finansirana kroz namjenske kredite Svjetske banke i Njemačke razvojne banke (KfW), potrošilo 34,5 miliona eura za rekonstrukciju 43 objekta. Kroz projekat, u okviru kojeg su rekonstruisani objekti KCCG, do sada rekonstruisano ukupno 11 zdravstvenih, 8 obrazovnih ustanova i 1 studentski dom.

„Rezultati naših analiza pokazuju da su uštede na nivou projekta Svjetske banke u prethodnom periodu išle od 17% do 67% u potrošnji energije, a ako govorimo o analizi na nivou oba projekta, te su uštede išle i do 49%. Ono što očekujemo je da u KCCG imamo uštedu od najmanje 25% u potrošnji energije“, kazala je ministarka Sekulić.

Namjera je, kako je kazala, da do 2020. potrošimo ugovorena sredstva, tj. da rekonstruišemo ukupno 53 objekta i da potrošimo 46,5 miliona eura.

„Imamo na raspolaganju dodatna sredstva i namjera nam je da idemo do posljednjeg zdravstvenog objekta u Crnoj Gori, kako bi svi pacijenti imali jednake uslove za boravak u tim zdravstvenim objektima i osoblje za jednak rad u njima“, kazala je ministarka Sekulić i dodala da nije pitanje do kad će ova sredstva biti potrošena i koji će objekti doći na red kroz ova sredstva, već je pitanje trenutka kada će svi objekti u Crnoj Gori biti rekonstruisani na jednak način.

Ministarstvo ekonomije od 2009. godine, uz kreditnu podršku Međunarodne banke za obnovu i razvoj u iznosu od 11,5 miliona eura, sprovodi projekat Energetska efikasnost u Crnoj Gori, u cilju unaprijeđenja energetske efikasnosti i uslova komfora u javnim (zdravstvenim i obrazovnim) objektima. Za realizaciju projekta energetske efikasnosti u zdravstvenim objektima zaduženo je Ministarstvo zdravlja.

Projektom se finansira primjena mjera energetske efikasnosti, koje se prije svega odnose na: zamjenu fasadne stolarije, postavljanje toplotne izolacije na omotaču zgrade, poboljšanje unutrašnjeg osvjetljenja, modernizaciju ili potpunu zamjenu kotlarnica uz modernizaciju cjelokupnog sistema grijanja i modernizaciju sistema za pripremu sanitarne tople vode.

Portal Analitika

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com