Varvari ne vole Grobare, a nisu ni svjesni koliko su slični: A, ovo su dokazi za to! (FOTO/VIDEO) - Volim Podgoricu

Varvari ne vole Grobare, a nisu ni svjesni koliko su slični: A, ovo su dokazi za to! (FOTO/VIDEO)

Kada se pogleda nekoliko etnografskih, ali i subkulturnih razloga. donosi se zaključak da ove dvije navijačke grupe nisu različite baš po svemu.

Sve srećne navijačke grupe liče jedna na drugu, a sve tužne su tužne na svoj način…

Podgorica – crno-beli grad, pjevali su Grobari u Beogradu, na prvoj utakmici sa Budućnosti u okviru drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona.

Međutim, odlazak u Podgoricu posle mnogo godina od poslednje posjete, pokazao  je da to i nije baš tačno… Iako ima mnogo ljudi u glavnom gradu Crne Gore koji simpatišu Partizan, ovaj  i grad je ipak plavo-bijeli.

I to na svakom drugom koraku, posebno po centru, što je i logično, jer se u tom dijelu grada nalazi stadion.

A, posle dizanja velike prašine pred gostovanje Partizanovih pristalica na Stadionu pod Goricom, policijskog obezbeđenja koje se graniči sa onim kada su u posete dolazili Putin, Bajden i ta politička ekipa, očekivalo se da dođe do kojekakvih tenzija na ulicama.

 

Međutim, ono što se može videti prolaskom kroz ovaj grad, tjera nas da postavimo jednu tezu, na koju samo vrijeme može da nam odgovori: Varvari i Grobari nisu uopšte toliko različiti (iako su Varvari nakratko bili čak i braća sa Delijama, ali to je neka sasvim druga priča), bez obzira na to što nose različite boje.

Dobro su poznati murali GTR-a (Grobarskog Treš Romantizma) koji zidove grada Beograda ukrašavaju znamenitim ličnostima iz svijeta muzike.

A, ovako to rade Varvari rade… Iznad njihovog murala, nalazi se i mural Milana Mladenovića, pokojnog frontmena grupe EKV.

Evo još nekih grafita/murala po Podgorici.

Takođe, valjalo bi napomenuti da se u grobarskom “podzemlju” dosta sluša pank, posebno grupa JNA, dok Varvari takođe imaju nekoliko pjesama sa pank (punk) zvukom i tematikom.

A, o sličnosti nekih navijačkih pjesama i da ne pričamo. Po narodu kruže priče da su Varvari svoje pjesme smislili kasnije, što je vjerovatno i tačno, ali za 30 godina, melodija uđe u pore…

 

Iako su ove dvije navijačke grupe veoma slične po mnogim stvarima, ono što ih najviše razlikuje je korišćenje političkih parola na tribini. Grobari se, kao i uvijek, diče  nacionalizmom (u dosta slučajeva pomalo pretjeranim), dok su Varvari potpuno prestali da koriste političko izražavanje na tribini.  

(Espreso)

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com