Odbor: Odbijte predlog URA o brisanju solitera “Milenijum” - Volim Podgoricu

Odbor: Odbijte predlog URA o brisanju solitera “Milenijum”

Članovi Odbora za planiranje i uređenje prostora, komunalno -stambenu djelatnost, saobraćaj i zaštitu životne sredine predložili su Skupštini Glavnog grada da odbije predlog Građanskog pokreta URA za stavljanje van pravne snage odluke o izmjenama i dopunama DUP-a  “Blok 5 – dio” i brisanje solitera „Milenijum”iz planske dokumentacije.

Članovi Odbora su jednoglasno, bez prusustva opozicije, predložili Skupštini da odbije predlog, nakon što su dobili izjašnjenje gradonačelnika Slavoljuba Stijepovića. U izjašnjenju Stijepović navodi da  je predlog GP URA, koji ima podršku i odbornika opozicije, suprotan principima važenja pravne norme u prostoru i vremenu i da bi ‘otvorio vrata’ anarhiji u dijelu uređenja prostora za dio grada koji pokriva pomenuti planski dokument. 

“Razmatranje predložene odluke je i bespredmetno, imajući u vidu da je izrada izmjena i dopuna planskog dokumenta za ovaj prostor već otpočela”, navodi se u mišljenju gradonačelnika.

Odbornik GP URA Luka Rakčević je kazao da se izmjene DUP-a iz 2012.godine odnose na dio Bloka 5, koji zahvata svega 4, 52 hektara između Bulevara Džordža Vašingtona i Mihaila Lalića, škole “Šampar Makarije” i postojećih zgrada.

“Poništavanjem ovih izmjena i dopuna , osim ukoliko vi kao predstavnici  vlasti niste planirali tu da radite soliter “Milenijum”, ne stvara nikakvu urbanističku, plansku ni bilo kakvu drugu anarhiju, već jednostavno stopira bilo kakvu gradnju dok se ne završe izmjene i dopune”, istakao je Rakčević.   

Soliter “Milenijum” bi sa 25 spratova, kako je kazao, bio duplo viši od mosta “Milenijum” i ubjedljivo najviši objekat u Podgorici. 

On je kazao da je Ministarstvo održivog razvoja i turizma Glavnom gradu 2011.godine izdalo urbanističko -tehničke uslove za izgradnju solitera “Milenijum”, te da su poučeni ranijim iskustvima oko solitera koji je već uveliko izgrađen pored hotela “Podgorica” i nemogućnosti da se djeluje nakon završenog posla, tražili da se plan stavi van pravne snage. 

Na Rakčevićevu konstataciju da je anketa koju su radili u Bloku 5 pokazala da je samo jedno domaćinstvo za izgradnju solitera, predsjednik Odbora Nebojša Kavarić je kazao da je to očekivano, ali da se ne može dovoditi u pitanje razvoj grada.

Rakčević je kazao da je neozbiljno prema Skupštini Glavnog grada da se već treći put dešava da kada jedna trećina odbornika potpisuje određene zahtjeve, gradonačelnik sva tri puta traži da se te tačke skidaju sa dnevnog reda i da ne dozvoljava plenumu ni da o njima diskutuje.

Sekretar Skupštine Veselin Vukčević je odgovorio da tu nema ništa sporno i da je sve u skladu sa Poslovnikom i Statutom grada.

“Odbornici imaju pravo da traže, gradonačelnik da daje mišljenje i da  predlaže. Odbornici u krajnjem odlučuju koje će se tačke naći na dnevnom redu većinom glasova”, kazao je Vukčević. 

Članovi Odbora su predložili Skupštini da sa dnevnog reda sjednice, zakazane za 28.jul, skinu predlog odluke o donošenju izmjena i dopuna DUP-a “Stambena zajednica VI Kruševac – zone 2, 3 i 4”, jer Vlada nije dala potrebnu saglasnost.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com