ŽENE U BIZNISU: “5 rana” Zorke Petranović - Volim Podgoricu

ŽENE U BIZNISU: “5 rana” Zorke Petranović

Zorka Petranović je jedna od, sve većeg broja žena koje se odlučuju da zaplove nesigurnim, ali izazovnim vodama privatnog biznisa.

Da biste uspjeli – kaže ova mlada žena – morate vjerovati, biti pozitivni i biti veliki borac koja nikad ne odustaje. Po njenim riječima, izazova sa kojima se, kao preduzetnica, suočava ima mnogo i svakodnevno, ali ih za sada sve uspješno prevazilazi.

Zorka Petranović

Danas prenosimo inspirativnu preduzetničku priču Zorke Petranović mlade preduzetnice, jedne od učesnica aktuelnog programa edukacija žena i ekonomsko osnaživanje kroz projekat “Podrška anti-diskriminacionim i politikama rodne ravnopravnosti” koji sprovodi Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, zajedno s Kancelarijom UNDP-a u Crnoj Gori uz podršku Delegacije Evropske komisije u Crnoj Gori, koji se realizuje u Glavnom gradu Podgorici.
Glavni motiv prijavljivanja u ovaj program jeste edukovanje i informisanje o stimulativnim mjerama koje se mogu ostvariti kroz ovaj program, jer želi da proširi svoj biznis. Do sada je Zorka svoj biznis finanisrala iz sopstvenih sredstava.
Na ideju da se prijavi došla je zahvaljujući Udruženju preduzetnica Crne Gore koje je promovisalo ovaj program.
Smatra da je na pravom mjestu i da joj se koncepcija same edukacije kako je realizovana dopada, metodologija je pristupačna za svaku ženu, a višestruki su benefiti, jedan od njih je gotov biznis plan, kao i upoznavanje sa IRF-om njihovom metodologijom i načinom apliciranja za kredit, gdje Zorka želi da realizuje i unaprijedi svoju ideju i proširi biznis. Osim osnovnog seta edukacije, od tri modula, ima bezuslovnu podršku Udruženja preduzetnica Crne Gore i konsultacije na dnevnom nivou.

Zorka Petranović je vlasnica firme pod nazivom „5Rana“ u okviru koje posluje „Arlekino servis“, servis za pranje tepiha. Zorka je po struci ekonomski tehničar. Dugo godina radila je u privatnom sekoru ali to je nije dovoljno ispunjavalo, oduvijek je željela da svoj život drži u svojim rukama i pokrene sopstveni biznis. 

Tako 2015. godine odlučuje da napravi preduzetnički korak i zajedno sa bratom otvori firmu. Naziv firme „5Rana“ nije sasvim slučajno odabran, on simbolizuje pretka porodice Petranović koji je u jednoj životnoj situaciji zadobio pet rana i po čemu je porodica dobila prezime, a Zorka izabrala naziv firme.

Prvobitna zamisao bili su poslovi sa betonskom galanterijom, ali sticajem okolnosti svoj biznis usmjerava na poslove servisiranja tepiha.

Tepih servis „Arlekino“ bavi se dubinskim pranjem tepiha, itisona, staza, garnitura, stolica, kreveta, dušeka, auto sjedišta, plišanih igračaka, jastuka, jorgana, ćebadi, sve što je od tekstila. Servis se nalazi u Podgorici u ulici Druge Dalmatinske proleterske brigade i opremljen je sa najmodernijim mašinama za pranje i komorama za sušenje. Arlekino servis je relativno mlada firma ali i kao takva uspjela je brzo da nađe svoje mjesto na tržištu i bude prepoznatljiva po kvalitetu.

Zorka Petranović je pozitivna osoba, veliki borac koji nikad ne odustaje što preporučuje i svim ženama koje imaju ideju ali još uvijek nemaju svoj biznis. Ističe da joj je jedini žal što nije ranije uplovila u preduzetničke vode. Kaže da izazova sa kojima se suočava ima mnogo i svakodnevno, ali ih za sada sve uspješno prevazilazi.
Zorka ima u planu proširenje svog biznisa. Kako je firma osnovana pod nazivom „5Rana“, zamisao je da svaka od 5 Rana ima svoju djelatnost. Jedna rana za sada je upravo „Arlekino servis“, druga rana biće prvobitno započeti biznis vezan za betonsku galanteriju za koju se nada da će biti veoma uspješna kao i tepih servis. Zorka ima u planu proširenje prostora, obezbjeđivanje novih komora, novih radnih mjesta i otvaranje još jednog tepih servisa u Baru. Za sada ima dva zapošljena lica, ali sa ponosom ističe da je njen tim njena porodica koja joj u svemu pomaže.

 

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com