Devet navika koje će vaš život učiniti boljim - Volim Podgoricu

Devet navika koje će vaš život učiniti boljim

 

 

Mnogi bi vam rekli da ne postoji lak i brz način da poboljšate život. Sve se radi planski i natenane. Ipak, postoje neke male stvari koje, ako ih primjenjujete na dnevnom nivou i zaista mislite to što radite, mogu da poboljšaju kvalitet vašeg života.

 

Počnite od malih koraka. I radite to svim srcem.

1.Smiješite se sebi u ogledalu

Zadržite taj osmijeh 10-ak sekundi. Dr Robert Zajonc, ugledni psiholog, vjeruje da facijalna ekspresija može da dovede do promjena u raspoloženju. I studija iz 1989. godine pokazala je da su učesnici koji su se sebi smiješili u ogledalu bili raspoloženiji od onih koji su se samo smiješili.
Ova „vježba“ ima smisla ako se sebi nasmiješite kao dragoj osobi, kao nekome koga volite i iskreno vam je drago što ste je sreli.

2. Zapišite najvažniji zadatak koji imate tog dana

Da li je dan bio uspješan ili ne uvijek zavisi od više faktora. Ipak, postoji taj jedan glavni zadatak koji bi trebalo da uradite. Zapišite ga i uradite odmah čim dođete na posao.

3. Namještajte krevet ujutru kad ustanete

Zvuči banalno, ali kad malo razmislite ima smisla – završavanje malih obaveza popravljaju nam raspoloženje. Neka svaka stvar ima svoj red, i pratite taj red čim ustanete ujutru. Mnogi će vam reći da što je uredniji životni i poslovni prostor, to je um bistriji a misli jasnije.

4. Oblačite se za nijansu bolje nego što prilika nalaže

Odjećom možete sebi da popravite raspoloženje ali i da na druge ostavite utisak. Rijetko kad ćete se osjećati „presređenim“ za neku priliku, ali zato ćete zapamtiti svaku priliku u kojoj ste bili najnesređenija osoba u prostoriji.

5. Probajte nešto novo

Stručnjaci preporučuju da svakodnevno iskačete iz svoje zone udobnosti. To znači da treba da radite i stvari koje vam inače nisu „prijatne“ a znate da će vam biti od koristi – na primjer, stidljivi ste, onda svakodnevno testirajte sebe, pronađite razlog da porazgovarate sa šefom.

6. Pišite

Stručnjaci stalno savjetuju da je pisanje dnevnika vrlo važna stvar koju bi svi trebalo da upražnjavamo. Posebno kada postoje stvari o kojima ne možete drugima da pričate ili nemate sa kim da podijelite. Osjetićete olakšanje, pratićete svoj napredak, i bićete motivisani.

7. Šetajte više

Nema izgovora. Možda nemate vremena za vježbanje, ali za šetnju ima uvijek prostora – do posla (ne cijelu rutu), nemojte se voziti liftom, kada imate problem prošetajte, za vrijeme pauze, i do kuće. Mnogima mozak radi bolje kada šetaju, zato mnogi ne mogu da sjede ili stoje dok razgovaraju telefonom, već hodaju.

8. Govorite „Ne“…

… To može da vam uštedi mnogo vremena i živaca. Odbijajte sve nerazumne zahtjeve, i imaćete dovoljno vremena da ispunite sopstvene ciljeve.

9. Prestanite da čitate na računaru

Dobro je biti informisan, ali mnogi današnji online mediji više ometaju i skreću pažnju sa stvarnih zadataka i problema nego što obrazuju… Stvaranje i konzumiranje (kulture, informacija…) dvije su potpuno različite akcije, nemojte ih miješati. 

 bizlife.rs

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com