Medojević: Novi zakon o vojsci u službi “Erdoganizacije” CG - Volim Podgoricu

Medojević: Novi zakon o vojsci u službi “Erdoganizacije” CG

 

Novim Zakonom o vosjci nastavljaju se negativni trendovi jačanja autotratskih totalitarnih mehanizama vladanja, sve prisutniji od organizacije lažnog državnog udara od strane Đukanovićevog režima na dan izbora 16.10.2016 godine, izjavio je lider PzP i član DF-a, Nebojša Medojević.

 

Medojević smatra da je lažnim državnim udarom Đukanović javno ušao u opasnu fazu “erdoganizacije”, kroz jasnu namjeru da suspenduje bilo kakvu eksternu kontrolu vlasti.

“Parlament bez opozicije i bez ustavom definisane parlamentarne kontrole veoma važnih segmenata izvršne i sudske vlasti, doveo je do, snaženja totalitarnih trendova i usvajanja zakona kojima se smanjuje transpratenost i odgovornost vlasti, i povećava prostor za korupciju i zloupotrebe vlasti. Nakon lažnog državnog udara, niko ne kontroliše službe bezbjednosti, vojsku, policiju, tužilaštva, sudove. Niko ne kontroliše sudsku vlast. Niko ne kontroliše kako režim troši budžetska sredstva i kako se upravlja sa javnim finanisjama”, kazao je Medojević.

Prema mišljenju Medojevića usvajanjem izmjena zakona o slobodnom pristupu informacijama i javnim nabavakama, stvaraju se nove zakonske mogućnosti za smanjenje transparentnosti i snaženje korupcije.

“Daleko od očiju javnosti, mijenja se zakon o vojsci, usvajaju izvještaji ANB, policije, tužilaštva, sudova, imenuju nekompeteteni ali partijski odani članovi Senata DRI. Grubo se gaze ustavne kategorije i instituti kojima se definisao međusobni balans i kontrola različitih grana vlasti, kao jedini efikasan mehanizam za obezbjeđivanja efikasne i odgovorne vlasti. Snažan debalans moći na starni izvršne valsti i DPS, suštinski je razorio ustavni poredak i doveo u pitanje fundametalne principe višetratačkog parlamantarnog sistema”, smatra lider PzP.

Novi zakon o vojsci, kako dodaje, uvodi nova rešenja, koja su imanenta diktaturama i nedemokratskim režimima.

“Odluka o angažovanju vojske je jedna od najvažnijih odluka u sistemu odbrane i ona se mora donositi na više nivoa, uz međusobnu kontrolu od mogućih zloupotreba. Zato postoji Savjet za odbranu, generalštab, Ministar, ali i Odbor za odbranu i bezbjednost koji terba da vrši ustavom i posebnim zakonom svoju ulogu u kontroli i nadzoru odluka i Ministra i načelnika generalštaba”.

Medojević podsjeća da je on u Parlamentu tražio od Ministra odgovor na pitanje zašto je Vojska Crne Gore bila stavljena u stanje pripravnosti za noć 24.10.2015. godine kada su građani predvođeni DF-om, tražiili fer i slobodne izbore i borili se za SLOBODU I DEMOKRATIJU.

“Tek nakon insistiranja u Parlementu, i mog ličnog nadzora u Ministarstvu odbrane došao sam do informacija da je načelnik generlštaba netačno ifnormsiao javnost da je vojska dignuta u stanje pripravnosti zbog napada na objekte Vojske, što nije bilo tačno. Nikakvih napada na objekte vojske nije bilo i vojska je dignuta u stanje pripravnosti po naređenju Đukanovića koji je bio spreman da je upotrebi protiv sopstvenog naroda.

Medojević kaže da je pitanje upotrebe vojske , ključno demokratsko i političko pitanje koje ne smije biti stavljeno u ruke bilo kom pojedincu, a posebno ne aktulenom Ministru, poznatom kao slijepom izvršiocu naređenja Đukanovića.

“Ovim zakonskim rješenjem režim nastavlja sa degradacijom postignutih demokratskih standarda i jačanjem autoratskih mehanizama kojima se želi Crna Gora uvesti u “Erdoganizaciju”, kršenjem ljudskih prava i sloboda, poptunom kontrolom institucija države od strane jednog čovjeka i partije na vlasti, progon opozicije, netrasnparetna i neogovorna vladavina sa korupcijom i državnim nasiljem kao “modus operandi”.

“Ovako brutalno gaženje ustavnih normi i mehanizama, dostignutih standarda i reforomi, sigurno će voditi i izmjeni ustava, gdje bi se po ugledu na Erdogana ojačali totalitarni mehanizmi vladavine i legalizovali brutalni instrumenti odbrane režima po svaku cijenu. Zato je borba DF, borba za demokratiju, ustavne garancije ljudskih prava i sloboda, ravnopravnost građana pred zakonom”, poručuje on na kraju.

www.cdm.me

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com