PODGORICA: Ponudio 200.000 eura za slobodu - Volim Podgoricu

PODGORICA: Ponudio 200.000 eura za slobodu

 

 

Odbrana Beograđanina Miloša Čujovića, protiv kojeg se vode dva postupka zbog računarske prevare, predložilaje sudujemstvo od 200.000 eura da bi se njihov klijent branio sa slobode saznaje Pobjeda.

 

Odluku će donijeti sudija za istrage Višeg suda u Podgorici. Protiv Čujovića pred Višim sudom u Podgorici vode se dva postupka zbog optužbi da je hakovao bankarske račune i tako dolazio do novca. U oba slučaja Čujović je priznao krivicu i detaljno ispričao na koji način je skidao novac i koje programe je koristio u prevarama. U jednom predmetu kazao je da je skinuo mnogo više miliona nego što ga optužnica tereti.

Optužnice

Prema navodima jedne optužnice, Nebojša Bošković je organizovao kriminalno udruženje sa Milošem Čujovićem. Od 1. januara do septembra 2013. godine, dok se nalazio u pritvoru ZIKS-a, Čujović se, koristeći programerske vještine, predstavljao službenicima inostranih banaka kao vlasnik žiro računa. On je bankarskim službenicima davao instrukcije da se sa deviznih računa otvorenih u inostranim bankama izvrši prenos novca na devizne račune više osoba. Na taj način Bošković i Čujović su sebi pribavili imovinsku korist od 1.446.171,80 eura. Od ovog iznosa je ostalo blokirano 249.425 eura.

Boškoviću i Čujoviću je u prevari umišljajno pomogla okrivljena Nataša S. Golović.

Kako je varao banke

Čujović je pred sutkinjom Vesnom Moštrokol naveo da je uz pomoć mobilnog telefona iz zatvorske ćelije u spuškom zatvoru, lažno se predstavljajući, na prevaru skinuo više od milion eura sa računa osoba i kompanija koji su bili klijenti

uglavnom švajcarskih banaka. Ispričao je da je išao toliko daleko da je sa službenicima banke dogovarao ručkove na kojima je trebalo da ga posavjetuju oko investiranja nekoliko miliona eura koje je navodno dobio od prodaje nekretnina u Španiji. To je bio jedan od načina da ostvari prisniji odnos i stekne povjerenje menadžera banaka, koji su zbog mogućeg priliva novca često kršili procedure i isplaćivali mu na desetine hiljada eura, uz obećanje da će naknadno dobiti potrebnu dokumentaciju. Kako je rekao, poseban izazov bile su mu banke koje su imale jače sigurnosne mjere, često mu je uspijevalo tamo gdje se najmanje nadao. Čujoviću se u drugom predmetu sudi i zbog prevare iz 2006. godine kada je, prema stavu Tužilaštva, u nekoliko navrata, skinuo velike sume novca sa tuđih računa u inostranstvu, i na taj način oštetio banke za nekoliko miliona eura. Optuženi Čujović priznao je krivicu, ali je kazao da Zeljko Čizmić, Gagarin i Jovica Jelić nijesu učestvovali u računarskim prevarama te da su oni samo „kolateralna šteta”.

Pobjeda

1 komentar

  1. Howdy. Very nice web site!! Guy .. Excellent .. Superb .. I will bookmark this site and take the feeds additionally…I am glad to find a lot of helpful info here within the article. Thank you for sharing…

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com