U Crnoj Gori šest eko hotela - Volim Podgoricu

U Crnoj Gori šest eko hotela

 

Od početka godine šest hotela pridružilo se porodici eko sertifikovanog smještaja u Crnoj Gori, dok je veliki broj započeo proces sertifikacije, saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

 

Sertifikat se izdaje na osnovu provjere usaglašenosti 22 obavezujuća kriterijuma od ukupno 43 kriterijuma koja oznaka prepoznaje.

On je potvrda da sertifikovani objekat u praksi sprovodi ekološki koncept rada, štedi energiju i vodu, brine se o očuvanju prirodnog okruženja, promociji održivog saobraćaja i radi na redukciji stvaranja otpada.

Iz Ministarstva naglašavaju da je posebno bitan segment ovog sertifikata podrazumijeva aktivnu komunikaciju i promociju ekološke vizije turizma na nivou hotela, i u saradnji sa gostima, preduzetnicima, dobavljačima i ostalim partnerima.

Ekološki znak EU, uspostavljen je prije 25 godina i omogućava promociju proizvoda i usluga na tržištu od 500 miliona stanovnika, koje uključuje neke od najznačajnijih emitivnih tržišta, kao što su Njemačka, Francuska, države Beneluksa i Skandinavije.

Projekat ,,Razvoj niskokarbonskog turizma”, koji realizuju Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizicijom Crne Gore, podržava uvođenje međunarodnih sertifikata Ekološki znak Evropske unije i Travelife za hotele i apartmane.

UNDP svim hotelijerima zainteresovanim za eko sertifikaciju nudi  podršku u vidu besplatnog preliminarnog energetskog pregleda, savjetodavne usluge menadžerima i odgovornom osoblju u smještajnim objektima u cilju dostizanja kriterijuma za sertifikaciju a koji uključuju tehničke posjete, obezbjeđivanje formi i obrazaca i primjenu najboljih praksi, ko-finansiranje troškova sertifikacije, kroz opredijeljena sredstava za troškove revizorskog pregleda, a sertifikovani objekti imaju obavezu plaćanja godišnje članarine, značajnu medijsku  i marketinšku podršku, i podršku u promociji preko mreže lokalne i nacionalne turističke organizacije.

www.cdm.me

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com