Krapović traži reakciju države: Uključite se, da ne bi propalo 1,2 miliona duga - Volim Podgoricu

Krapović traži reakciju države: Uključite se, da ne bi propalo 1,2 miliona duga

Gradonačelnik Budve Dragan Krapović zatražio je da se Upravi za nekretnine hitno naloži da hotel “Park” i vile uknjiži na agenciju EPS turs, kako bi lokalna uprava i Vodovod mogli da upišu hipoteku i na taj način obezbijede izmirenje duga većeg od 1,2 miliona eura.

Krapović to traži u urgentnom pismu upućenom ministru finansija Darku Radunoviću i direktoru Poreske uprave Miomiru M. Mugoši.

Navodi da je EPS turs pravni sljedbenik SOUR Elektroprivreda Srbije (EPS) i da je područna jednica Uprave za nekretnine u Budvi odbila zahtjev za upis promjene u listu nepokretnosti.

“Promjenom je trebalo da se kao korisnik upiše EPS turs Beograd, umjesto SOUR. Opština je podnijela žalbu na ovo rješenje, jer ima pravni interes imovinske prirode i u zahtjevu traži da se izvrši promjena imena korisnika prema odluci o osnivanju ovog preduzeća iz 1992. Slične interese imaju i Poreska uprava i Vodovod Budva. Sve iz razloga jer je u EPS turs otvoren stečajni postupak. Da bi povjerioci, kao i svi drugi mogli da naplate svoja potraživanja, neophodno je da se u stečajnu masu dužnika Eps tursa upiše sva raspoloživa imovina… Ta promjena nije sprovedena u katastru, iako za to postoji pravno utemeljenje“, navodi Krapović.

Ocijenio je da je nesumnjivo da je državna firma EPS turs pravni nasljednik SOUR Združena EPS.

“Smatramo da je zajednički interes da se žalbom uspije i da se sprovede traženi upis, pa bi u tom smislu bilo poželjno zajedničko i sinhronizovano djelovanje, kako bi došli do zajedničkog cilja“.

Opština Budva tužila je prije godinu agenciju EPS turs, koja je u vlasništvu Elektroprivrede Srbije, kako bi naplatila poreska dugovanja od više od 800.000 eura.

Isto je učinio i Vodovod zbog navodnog duga od 300.000 eura.

Iako zakon omogućava Opštini Budva da može staviti hipoteku na imovinu poreskog dužnika, u slučaju EPS tursa to nije pošlo za rukom lokalnoj upravi jer su hotel i vile “Park” u katastarskoj evidenciji uknjižene na SOUR Združena EPS.

Beogradski privredni sud u međuvremenu je uveo stečaj u agenciju EPS turs, pa je Opština zatražila od Uprave za nekretnine da se kao titular vlasnika na hotelu „Park“ koji se nalazi na počeku Slovenske plaže upiše EPS turs, kako milionski dug ne bi propao.

Uprava za nekretnije krajem juna je odbila zahtjev, zbog čega je prije dva dana Krapović odlučio da se obrati Radunoviću i Mugoši.

Preduzeće EPS turs osnovano je 1992. i njegova osnovna djelatnost bila organizacija odmora i rekreacije radnika i ugostiteljstvo i turizam za potrebe EPS.

U Budvi gazduju sa ukupno 900 kreveta i objedinjuju hotel “Park” sa 300 ležaja, izgrađen prije šest decenija i kategorisan sa dvije zvjezdice, i kompleks od 16 kamenih trospratnih vila na zemljištu od 15.000 kvadrata u naselju Podkošljun.

Obećane privatizacije još nema

Vlada Srbije je još prije dvije godine oglasila da je zainteresovana za privatizaciju preduzeća EPS turs, a kupac bi navodno, osim vrijedne imovine u Budvi, postao i vlasnik nekoliko turističkih objekata širom Srbije.

Pismo zainteresovanosti za kupovinu hotela “Park” i vila, uputilo je desetak firmi i privatnika iz Crne Gore i Srbije, ali do juče srpska Vlada nije raspisala tender za privatizaciju državne firme.

Zemljišni kompleks na kome je izgrađen hotel “Park” je pod restitucijom.

Vlada namjerava da naplati dug iz fonda za eksproprijaciju 

Prema informaciji o poreskom dužnicima, Vlada namjerava da svoj dug od EPS tursa naplati iz fonda za eksproprijaciju.

To će da učini jer je dio zemljišta uz hotel “Park” izuzet za gradnju četiri trake od Budve prema Bečićima, preko Zavale.

“Predlog je da se dug izmiri iz sredstava opredijeljenih po osnovu eksproprijacije, a koja još nijesu isplaćena vlasnicima zemljišta (SOUR združena Elektroprivreda u iznosu od 672.968,44 eura koliko je procijenjena vrijednost)”, navodi se u vladinom dokumentu.

Vijesti

1 komentar

  1. It’s appropriate time to make some plans for the future and it is time to be happy. I’ve read this post and if I could I wish to suggest you some interesting things or suggestions. Maybe you can write next articles referring to this article. I want to read more things about it!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com