Medojević: Vlada požar gasi benzinom - Volim Podgoricu

Medojević: Vlada požar gasi benzinom

Vlada Crne Gore nije u stanju da prepozna stvarne uzroke ekonomske krize i zbog čega se pojavljuje deficit u budzetu, pa onda i ne može ni da pripremi adekvatne mjere koje bi eliminisale uzroke, koji su strukturne prirode. Zato Vlada pribjegava mjerama “paničnog menadzmenta” i gasi pozar benzinom, izjavio je lider PzP i član DF-a, Nebojša Medojević.

 

Medojević smatra da povećanje PDV na 21% direktno znači povećanje cijena roba i usluga i ugrožavanje životnog standarda građana.

“Ovaj porez se prebacuje na teret građana koji će sada sa istim i manjim platama moći da kupuju manje robe. Povecanje PDV, skupa sa povecanjem akciza na alkohol, cigarete, gazirana pića itd. donosi talas poslupljenja i smaniće domaću tražnju što će se odražiti na povećanje sive ekonomije i nakon početnog povećanja priliva zbog veće stope, vremenom dolazi do smanjenje priliva u budžet po osnovu PDV. Smanjenje kupovne moći stanovništva će negativno uticati na BDP i povećaće se nivo siromaštva u Crnoj Gori”, kaže on.

Dodaje da ovaj paket štednje neće popraviti stanje javnih finansija, a pokvariće bilanse banaka i neke od njih uvesti u zonu gubitaka. Zbog toga se, kako smatra, neke banke mogu javiti za državnu pomoć iz budžeta za sanaciju.

“Crnu Goru čeka još oštriji paket štednje koji će podrazumjevati smanjenje zarada i penzija, smanjenje socijalne pomoći i možda prinudnog smanjenja iznosa depozita štednje u bankama”, poručuje Medojević na kraju.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com