Ministrarstvo prosvjete da odgovori za tri dana o izboru direktora JPU ,,Đina Vrbica” - Volim Podgoricu

Ministrarstvo prosvjete da odgovori za tri dana o izboru direktora JPU ,,Đina Vrbica”

Nevladine organizacije Roditelji, Građanska alijansa, ADP Zid i 4 Life danas su Minstarstvu prosvjete Crne Gore podnijeli Urgenciju kojom zahtijevaju da im se u roku od tri dana dostave odgovori na pitanja, koje nijesu dobili u roku propisanom Zakonom o slobodnom pristupu informacijama, a odnose se na izvor direktora JPU „Đina Vrbica“ iz Podgorice. Dana 7,7. 2017. godine tražili smo odgovore na sljedeća pitanja:
 
Biografije kandidata na konkursu za izbor direktora JPU „Đina Vrbica“ Podgorica;
 
Programe razvoja ustanove koje su kandidati dostavili, i
 
Izvještaj savjetnika u Ministarstvu prosvjete u odnosu na dostavljenu dokumentaciju kandidata.
 
Smatramo neprihvatljivim odnos Ministarstva prosvjete prema nevladinom sektoru u ovom slučaju i  ignorisanje zahtjeva što ne ide u prilog dobroj komunikaciji i saradnji državnih institucija i civilnog sektora. 
 
Iako je Ministarstvo u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama moralo u roku od 15 dana da dostavi tražena dokumenta, ni do danas, iako je proteklo 20 dana, to nijesu uradili.
 
Ukoliko u zakonskom roku ne dobijemo odgovor na Urgenciju, bićemo prinuđeni da podnesemo žalbu nadležnoj Agenciji za zaštitu podataka o ličnosti i pristupu informacijama.
 
Podsjećamo da su Udruženje Roditelji, Građanska alijansa, ADP Zid i NVO 4 Life, 7.7.2017.godine, podnijeli Ministarstvu prosvjete Zahtjev o slobodnom pristupu informacijama, u kojem smo tražili da nam se omogući uvid u biografije kandidata, Programe razvoja ustanova, kao i Izvještaj savjetnika u Ministarstvu prosvjete na dostavljenu dokumentaciju kandidata, koji su podnijeli prijave na konkurs za izbor direktora JPU „Đina Vrbica“.  
Prema čl.10.stav 2., Zakona o slobodnom pristupu informacijama „pravo pristupa inforaciji obuhvata:pravo traženja i primanja informacija bez obzira na svrhu i podatke koji su u njima sadržani“, a prema čl.13 istog Zakona, organ vlasti je dužan da omogući podnosiocu zahtjeva pristup informacciji ili njenom dijelu. Napominjemo da je prema odredbi iz čl.31 ovog Zakona, organ vlasti dužan da po zahtjevu za pristup informaciji donese rješenje i dostavi ga podnosiocu zahtjeva u roku od 15 dana od dana podnošenja zahtjeva

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com