PODGORICA: Montiraju obelisk vojvodi Mirku - Volim Podgoricu

PODGORICA: Montiraju obelisk vojvodi Mirku

Počela je montaža obeliska na postamentu za spomenik velikom vojvodi Mirku Petroviću na Trgu nezavisnosti, između biblioteke i zgrade gradskog parlamenta.

 Za postavljanje obeliska zaduženi su radnici firme “Đole Marković” koji su juče uz pomoć dizalice montirali elemente, a komletni radovi, kako kažu, biće završeni za dva dana.

Postolje koje je već montirano teško je 26 tona i napravljeno je od crnog granita “bengal blek”. Sam obelisk je težak 18 tona, a on je odrađen od prilepskog mermera koji je kristalno bijel i jedan od najkvalitetnijih i najcijenjenih bijelih mermera na svijetu.

Postavljanje elemenata obeliska juče je pratila Nela Savković-Vukčević, sekretar za kulturu i sport. Ona je kratko saopštila da je u Podgoricu stigao i umjetnik Dimitrije Popović, koji je inače, bio zadužen za izradu idejnog i umjetničkog rješenja spomen-obilježja.

Na spomen-obilježju je ispisano ćirilicom: “Velikom vojvodi Mirku Petroviću Njegošu 1820-1867 i crnogorskim junacima učesnicima oslobodilačkih ratova 1853, 1858, 1862, 1876-1878. Spomenik je obnovljen 13.jula 2017. godine po uzoru na provobitni koji je otkriven 8. novembra 1886. godine, a srušen 6. januara 1919. godine”.

Odbornik SNP-a Dragan Ivanović ocijenio je da je spomenik velikom vojvodi Mirku Petroviću spomenik razdora koji je u ovom trenutku ne može donijeti dobro Crnoj Gori.

Protiv podizanja spomenika je i Vladimir Vujović, odbornik Demokrata.

“Od samog početka nijesmo razumjeli tu politiku. Mi smo dostavljali amandman i rekli smo da to bude spomenik junacima jer vjerujemo u junaštvo svakog pojedinca koji je dao život za slobodu i Crnu Goru. U Crnoj Gori ne treba više raditi na podjelama, podjela je bilo dosta”, rekao je Vujović.

Početak postavljanja obeliska nije ni juče prošlo neopaženo pa su montiranje pratili predstavnici Saveza komunista Jugoslavije. Predsjednik Saveza komunista Jugoslavije Ratko Đukić kaže da su vjerovali da lokalna, ali i državna vlast imaju sluha za narod.

Liberali Podgorice pozvali su juče da se prestane sa politikanstvom i neprimjerenim napadima na lik i djelo velikog vojvode Mirka Petrovića, oslobodioca i jednog od ugemeljivača moderne Podgorice i Crne Gore.

(Dan)

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com