Vuci klali na Durmitoru, psi nisu ni zalajali - Volim Podgoricu

Vuci klali na Durmitoru, psi nisu ni zalajali

Stočaru Veljku Stijepoviću iz Javorja kod Žabljaka vukovi su u noći između utorka i srijede zaklali 10 i povrijedili 40 ovaca.

Stijepović kaže da se razbježalo više od 30 ovaca, za kojim njegova porodica, rodbina i komšije tragaju. Priča da za čopor vukova prepreka nije bila oko 1,5 metara visoka taraba tora u Komarskom katunu, podno Stožine. On ističe da ni dva šarplaninca nijesu spriječila vukove da upadnu u tor.

“Čudno, oni ni lavežom nijesu reagovali noćas u 3.20 časova, kada nas je dok smo boravili u kolibi nedaleko od tora probudio zvuk čaktara i metež i blejanje buljuka koji je do tada brojao 270 ovaca i jagnjadi. Sve se to nakratko smirilo, a kad sam nakon nekoliko minuta došao do tora pod svjetlošću ručne baterijske lampe ugledao sam jeziv prizor”.

On priča da je prethodno, u 1.15 časova, obišao buljuk i da je sve bilo u redu. Poznati durmitorski stočar pozvao je komšije koji su ubrzo pristigli, a juče tokom dana nijesu uspjeli da pronađu ovce koje su se razbježale. Uviđaj je obavila komunalna policija, a veterinar Vlado Terzić mišljenja je da se povrijeđene ovce moraju “humano ukloniti”.

  

Stijepović je juče tokom dana iščekivao dolazak predstavnika Nacionalnog parka “Durmitor”, jer se katun nalazi u njegovim granicama. Čekao je i dolazak mašine koja bi pomogla da se uginula stoka po propisima ukloni.

“Vuk je zakonom zaštićena životinja. Oružje nemam, a i da imam zakon mi ne dozvoljava da ga nosim. Još restriktivnije je u granicama Nacionalnog parka. Stočare ništa ne štiti, šteta imaju, ali niko i nikad ovoliku. Zato očekujem reakciju Nacionalnog parka i lokalne uprave i resornog Ministarstva. Dosadašnja iskustva mi ne daju razlog za zadovoljstvo, ali očekujem samo podršku i pravičnu naknadu”, kaže Stijepović.

On podsjeća na nevolje od prije tri godine kada je od posljedica groznice u njegovom stadu mrtvorođeno 110 jagnjadi, a uginulo osam ovaca.

Na Sinjajevini usmrtili četiri ovce naočigled Perovića

Manjih šteta od napada vukova imalo je još nekoliko stočara koji ljeto provode u katunima.

Na Sinjajevini, na lokalitetu Suvo polje, stočaru Momu Peroviću vukovi su u ponedjeljak zaklali četiri, a ranili sedam ovaca.

To se navodno dogodilo bukvalno naočigled Perovića i njegovih ukućana koji su nedaleko od stada sakupljali pokošeno sijeno kada su se pojavili vukovi.

Vijesti

1 komentar

  1. Can I recently say what relief to locate somebody that actually knows what theyre dealing with on the internet. You definitely learn how to bring an issue to light and earn it important. Workout . need to see this and understand why side from the story. I cant think youre less common since you absolutely contain the gift.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com