OSUĐENI LJEKARI ZBOG SMRTI BEBE: Sedam mjeseci zatvora jer nisu spriječili infekciju - Volim Podgoricu

OSUĐENI LJEKARI ZBOG SMRTI BEBE: Sedam mjeseci zatvora jer nisu spriječili infekciju

Ljekari bjelopoljske Opšte bolnice Tomislav Jeremić i Haka Tahirović osuđeni su na sedam mjeseci zatvora, a Zvonko Puletić i Jela Cimbaljević na šest mjeseci kućnog pritvora jer nijesu spriječili infekciju pet beba u novembru 2014, kada je jedna beba preminula.

Kako javlja reporter TVCG sud ih je proglasio krivim za krivično djelo teško djelo protiv zdravlja ljudi. 

“Ljekari nijesu postupali po propisima kojima su precizirane mjere za sprečavanje i suzbijanje opasnih bolesti ,pri čemu su bili svjesni da takvim ne činjenjem mogu izazvati zabranjeno djelo”, navodi se u presudi.

Istaknuto je da Jeremić, kao tadašnji direktor bolnice, nije postupio po Zakonu o izmjenama i dopunama zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti tako što u bolnici nije obrazovao tim za nadzor prevenciju u suzbijanje bolničkih infekcija.

U presudi je naglašeno da Jeremić, Tahirović i Puletić nijesu preduzeli odgovarajuće higijenske mjere na ginekološko-akušerskom odjeljenju i Odsjeku za neonatologiju, te nijesu vršili redovnu kontrolu na tim odjeljenjima, niti su nalagali uzimanje briseva radi kontrole uređaja, opreme i sanitarnog materijala, kao ni sanitarnu kontrolu zaposlenih.

“Sve to je dovelo do loših higijenskih uslova na pomenutim odjeljenjima zbog čega je došlo do infekcije uzrokovane bakterijama iobolijevanja od opasne zarazne bolesti-sepse od kojih je jeda od pet inficiranih bebi preminula”, piše u presudi. 

Ovo je prvostepena presuda, tako da osuđeni, i tužilaštvo imaju pravo da se žale Apelacinom sudu u roku od 15 nakon dobijanja presude.

Roditelji nezadovoljni presudom

U sudnici se nakon presudo začulo negodovanje majke inficirane bebe Danke Salemovic. koju je policijsko obezbjeđenje odstranilo iz sudnice.

Advokat oštećenih porodica Novak Ražnatović nakon izrečene presude kazao je da su punomoćnici oštećenih očekivali osuđujuću presudu, ali da nijesu zadovoljni njenom visinom. Smatraju da je previse blaga i da je trebalo da bude neuporedivo stroža. Na izrečenu kaznu reagovaće tužilac, jer on ima isključivo pravo žalbe a branioci će dati svoju sugestiju.

Otac preminule bebe Slaviša Knežević kazao je da ga ne bi zadovoljilo “ni stotinu godina zatvora”.

“Moga djeteta nema, niko mi ga ne može vratiti, ali je ponašanje suda nevjerovatno. Van svake pameti. van razuma. Ne mogu da razumijem”, naglasio je on.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com