RAKIJA JE PRIJEKI LIJEK, PROMAJA UBIJA, HLADAN BETON JE OPASAN: Životne mudrosti kojima nas uče naše bake! - Volim Podgoricu

RAKIJA JE PRIJEKI LIJEK, PROMAJA UBIJA, HLADAN BETON JE OPASAN: Životne mudrosti kojima nas uče naše bake!

Naše druge majke.

Naše su bake pune životnih mudrosti koje su stekle kroz svoj život. Neke od njih prenose se s koljena na koljeno i već se generacijama provlače kroz naše živote. Promaja, hladan beton, goli bubrezi ili misteriozna izlječenja rakijom, samo su neki od poznatih savjeta naših baka.

Neke od njih su dokazano istiniti dok su neki čisto praznovjerje ali kako ovi savjeti u savremenom društvu padaju u zaborav, ne mari da se podsjetimo.

Ne sjedi na hladnom betonu (usred ljeta)

Hladan beton strah je i trepet svake bake. Naravno da nije zdravo sjediti na hladnom betonu, ali za bake je beton uvijek hladan. Čak i onda kada ga sunce ugrije toliko da gotovo možete dobiti opekotine. “Hladan beton” izvor je svih zaraza, upala i loših ocjena u školi!

Treba hodati bos jer je to zdravo

Iako je sjedenje na betonu izrazito opasno, na njemu svakako možete hodati bosi. Ovaj bakin savjet podržava veliki broj stručnjaka, posebno kod osoba sa spuštenim stopalima. Hodanje bez obuće vrlo je zabavno i ugodno za stopala, pogotovo kada hodate bosi po travi.

Promaja je najveće zlo

Prema svakoj baki, propuh je odgovoran za sve, od bolova u mišićima, glavobolja i prehlada do infekcija ili čak upala u mozgu. Promaja vas doslovno može ubiti. Boli vas glava? Ne možete zaspati? Nema apetita? Opet ste pali ispit? Problem je u, pogađate, promaji!

Ipak, stručnjaci još nisu potvrdili da promaja ubija!

Možeš dobiti upalu mozga od mokre kose

Mokra kosa i promaja su ubitačna kombinacija svake bake. Kosu se uvijek mora posušiti ili se omotati svim peškirima u kući. Ne smijete iz kuće izaći sledeća dva dana ako ste prali kosu.

Takođe, neke bake tvrde da ako vam vlas mokre kose “odleti” u vjetar, možete očekivati jaku glavobolju.

Pokrij bubrege!

Jedan od rijetkih bakinih savjeta koji je stvarno istinit. Nepokriveni bubrezi na niskim temperaturama mogu stvarno uzrokovati različite probleme s mokraćnim sistemom i jajnicima. Bravo bake!

Naravno, to važi i za vruće dane jer bubrezi ne biraju vrijeme, mjesto, a ni temperature.

Rakija je lijek za sve

Ako te boli glava, koristi oblog od rakije.

Ako te boli želudac, obavezno popij koju čašicu.

Ako te boli duša, popij još jednu čašicu rakije.

Za svaku bolest, rakija je lijek. Mnogi potvrđuju da je ovaj savjet svake bake istinit, te da rakija stvarno pozitivno djeluje na naše zdravlje.

Biljke umjesto lijekova

Bake će za svaki problem imati rješenje, posebno što se tiče zdravlja, pa uvijek imaju odlične preporuke i tajne. Naravno, u to su uključeni razni čajevi i biljke, od ruzmarina, koprive, gaveza pa sve do nevenovih masti kojima će izliječiti svaku bolest ovoga svijeta, bez da svoj organizam trujete ranim lijekovima. A ko će biti u pravu ako ne naša mudra baka?

Dijete, gladan si

Svakoj baki najgore je kada dođeš premršav. Hvala Bogu, za baku si uvijek premršav. Iako misliš da si sit, baka zna da si sigurno gladan iako toga još nisi ni svjestan. Dok pokušavaš svim silama progutati zadnju punjenu papriku, baka ti na tanjur stavlja još jednu.

Bakin frižider uvijek je pun, a ako i nije, još uvijek će za vas pripremiti pravu gozbu.

Ako gledaš ‘ukrst’, ostat’ će ti oči

Svi smo se kao mali voljeli glupirati i gledati ukoso. Za bake, to je prva stvar koju nikako ne smiješ raditi. Sva sreća da nisu u pravu, jer bi danas svi gledali u svoj nos.

Prosipanje vode za sretan put

Baka će za tobom prosuti vodu kad ideš na ispit ili putuješ. Za sreću! 

Vjeruju u značenje snova

Većina baka ne uzima snove zdravo za gotovo, upravo suprotno. Kadgod bake sanjaju “mutnu vodu”, obavezno će vas nazvati da vam uspaničeno poruče da se morate jako paziti. Bake ili znaju značenje određenih snova od svojih majki i baka ili pak u nekom skrivenom kutku čuvaju neki stari sanovnik.

Pamet u glavu

Bake, koliko god nas vole, svjesne su toga da smo mladi, djelimićno još uvijek prilično djetinjasti, da nije svaki naš potez previše mudar, da činimo greške i da tek učimo živjeti. 

Ipak, baka će vas uvijek poljubiti i zagrliti i kada izlazite u večernji provod, reći: “Pamet u glavu!”

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com