Janjić: Crna Gora je za Zapad stabilna država - Volim Podgoricu

Janjić: Crna Gora je za Zapad stabilna država

Svi srpski mediji prenose informacije o posjeti potpredsjednika SAD Majka Pensa Crnoj Gori, kaže za Kodex Dušan Janjić, politički analitičar iz Beograda. Daje se, kaže Janjić, jedna opšta slika bez detalja jer je očigledno da bi informacije o detaljima i dogovorima bacile sjenku na nedavni susret predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i američkog potpredsjednika u Vašingtonu.

Ipak, smatra Janjić, kako će potpredsjednik Sjedinjenih Država Majk Pens učestvovati na specijalnom sastanku lidera država članica Američko-jadranske povelje (A5), to će biti prilika za srpsku premijerku Anu Brnabić da se predstavi američkoj administraciji.

-Što se tiče samog događaja i mogućnosti da se na marginama skupa i premijerka Brnabić sretne sa potpredsjednikom Pensom, to je prilika za opšte poruke. Ja ne očekujem neke direktne razgovore ali očekujem, i ne bi me iznenadilo da ljudi iz pratnje potpredsjednika Pensa obave detaljnije razgovore sa Brnabićkom jer ona jeste zanimljiva i za američku administraciju i za medije. Ne očekujem za Srbiju ništa istorijski i spektakularno ali očekujem da će i taj susret doprinijeti prije svega Brnabićki da se malo ohrabri i da gradi svoj politički identitet kao premijer, ali da će biti i poruka Srbiji da se ostaje u kontaktu i da se žele bolji odnosi nego što su sada, između Beograda i Vašingtona.- kaže za Kodex beogradski politički analitičar Dušan Janjić.

Posjeta američkog potpredsjednika Majka Pensa Crnoj Gori predstavlja se istorijskom i ona to svakako jeste, smatra Janjić.

Posjeta Pensa ujedno je i verifikacija svega što se dogodilo u prethodnom periodu poručuje Janjić.

-Sa ulaskom u NATO Crna Gora postaje dio jedne porodice. Ta porodica ima i uticajnije i manje uticajne članove i to je porodica koja će sarađivati sa Crnom Gorom, brinuti o Crnoj Gori i Crna Gora itekako ima obaveze prema toj porodici. Pogledajte samo spisak projekata koje Crna Gora trenutno ima i kod Svjetske Banke i kod MMFa i Zapadno Balkanske inicijative. Vidjećete da Crna Gora ima mnogo više projekata nego što ima bilo ko drugi na Zapadnom Balkanu. Sigurno je da članstvo u NATO, pa i ovakvi događaji poput posjete potpredsjednika Pensa,šalju samo jednu poruku. Crna Gora je za Zapad stabilna država.- konstatuje za Kodex Dušan Janjić, politički analitičar iz Beograda.

Crna Gora je sada poželjna destinacija za finansiranje i investiranje, poručuje Janjić u razgovoru za Kodex i dodaje da, tamo gdje je Zapad tamo rado dolaze i drugi. Sigurno je posjeta američkog potpredsjednika Podgorici najznačajniji politički događaj za Podgoricu nakon prijema u NATO. Uz njegovu posjetu organizuje se i specijalni sastanak lidera zemalja Američko-Jadranske povelje, pa će se u Crnoj Gori naći i lideri osam zemalja regiona. Njihovi razgovori sa američkim potpredsjednikom predstavljaju i veoma značajan politički skup koji Crna Gora organizuje. 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com