OD PONEDJELJKA CIGARETE DRASTIČNO SKUPLJE - Volim Podgoricu

OD PONEDJELJKA CIGARETE DRASTIČNO SKUPLJE

“Winston” je jedna od najprodavanijih cigareta u Crnoj Gori. Poskupjeće 40 centi i još toliko početkom naredne godine.

“Njegova cijena trenutno je 2,20 eura po paklici, nakon ovog poskupljenja, biće 2,60, a u januaru 2018. godine očekujemo da će cijena biti 3 eura po paklici. Što znači da za neki period od pet mjeseci, imaćemo povećanje od 80 eurocenti po paklici”, kaže  Prokopije Perić iz kompanije “Plus”.

Na svaki rast cijena, građani negoduju.

U Vladi očekuju oko 40 miliona eura prihoda do 2020. godine. Distributeri dodaju – ukoliko se zaustavi crno tržište.

“Očekuje se povećanje prihoda po ovom osnovu i to: u 2017. godini za 4,6 mil. eura, u 2018. godini 17,8 mil. eura, u 2019. godini 13,2 mil. eura, što bi ukupno iznosilo 35,6 mil. eura prihoda po osnovu povećanja visine akcize na cigarete”, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

“Ovakva agresivna akcizna politika uvijek sa sobom povlači rizik od povećanja takozvanog neformalnog tržišta REZ Zaustavljanjem crnog tržišta doći će do izražaja ove mjere koje su donešene, jer u svakom drugom slučaju, može da se desi efekat da imate manje prihoda u odnosu na ono što ih sada imate”, navodi Perić.

Perić poručuje da se nada da do pada prodaje ipak neće doći.

“Preduslov da ne dođe do pada prodaje je reakcija nadležnih institucija, koje moraju da zaustave crno tržište, a za slučaj da ne dođe do takve reakcije, minimalan pad prodaje koji ja očekujem je nekih 30 odsto. U kojem periodu? Do kraja ove godine”, dodaje Perić.

Iz Ministarstva finansija kažu da će raditi na suzbijanju sive ekonomije, posebno kada je riječ o prometu akciznih proizvoda.

“Posebna pažnja biće usmjerena ka jačanju inspekcijskog nadzora.”

Vijesti

3 komentara

  1. Can I just now say that of a relief to locate somebody who truly knows what theyre speaking about online. You actually know how to bring a difficulty to light and work out it crucial. The diet need to see this and appreciate this side on the story. I cant believe youre no more popular since you definitely possess the gift.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com