Pens: Rusija nasilno pokušala da prekine put CG ka NATO-u - Volim Podgoricu

Pens: Rusija nasilno pokušala da prekine put CG ka NATO-u

 

Potpredsjednik SAD Majk Pens kazao je da je Rusija htjela da nasilno da prekine put Crne Gore u NATO ali da to nije ispjelo i da su SAD uz našu zemlju.

 

On je, na današnjem samitu Američko-jadranske povelje u Podgorici, istakao namjeru Rusije da destabilizuje region i odvoji ga od ostatka Evrope.

“Moskovski agenti su htjeli da ubiju premijera i obustave put Crne Gore u NATO. Zapadni Balkan ima samo svoje pravo da odlučuje o svom putu, i SAD će biti uz Crnu Goru”, poručio je Pens.

On je istakao će američki predsjednik Donald Tramp nastaviti da podržava put zemalja regiona evroatlantskom putu.

“Naš cilj je da sve zemlje balkanske inicijative uđu u NATO. Predsjednik Tramp će potpisati zakon kojim će se kodifikovati sankcije Rusiji i mi ćemo tražiti da Rusija promjeni akcije koje su dovele do sankcija. Zapad neće nikad prekršiti svoje vrijednosti i u posljednjih 15 godina koračali smo ka miru i prosperitetu”, rekao je Pens.

Potpredsjednik SAD- a je naveo da moramo da se zbližimo sa Evropom ističući da vjeruje da ćemo završiti posao koji smo započeli.

“Uz božiju pomoć ostvarićemo viziju jedinstvene Evrope”, rekao je Pens.

Kazao je  da to što je predsjednik Donald Tramp rekao da je Amerika na prvom mjestu ne znači da je Amerika sama.

“Sve zemlje su održale izbore i vaši građani su donijeli demokratsku odluku. Vi možete da se izborite sa svim teškoćama i ja vas podstičem da budete junaci vaših naroda i da krenete koracima prosperiteta”, rekao je Pens.

On je kazao da će SAD biti partner svim državama Zapadnog Balkana.

Marković: Ovo je veliki dan za Crnz Goru

Premijer Duško Marković kazao je da je ovo veliki dan za Crnu Goru te da posjeta potpredsjednika SAD Majka Pensa ima širi značaj.

 

“Vaša posjeta Evropi je dokaz čvrstine i trajnosti transatlantske veze kao i evroatlantske perspektive Zapadnog Balkana. Angažovanje i konstruktivna uloga koju SAD igraju u našem regionu su izuzetno značajni. To ste u kontinuitetu pokazivali i iniciranjem i aktivnim angažovanjem u okviru Jadranske povelje koja nakon 14 godina postojanja sada broji tri NATO članice”, rekao je Marković.

On je rekao članstvo u NATO nije bio cilj sam po sebi.

“Naše savezništvo, sa članicama NATO, dobrim dijelom ujedno i članicama EU, je prirodno, istorijsko i naš civilizacijski izbor. Učlanjenje u NATO je njegova potvrda, učvršćuje našu državnost, vrijednosti, kulturu i tradiciju i zalog je za budućnost generacijama koje dolaze. Mi smo odlučno koračali ka ovom cilju, i postigli ga za 11 godina od obnove državnosti. Od toga nijesu uspjeli da nas odvrate ni direktni spoljni pokušaji da Crna Gora ne postane članica NATO-a. Takvi pokušaji su kratkoročni, a naše evroatlantsko opredjeljenje je trajno. Ono nema alternativu”, poručio je premijer.

Marković je istakao da je članstvo naše zemlje u NATO-u dobra vijest i za region te da smo spremni da sa prijateljima u regionu podijelimo iskustvo i pomognemo na sve moguće načine okončanje integracionih procesa.

“Nema slobodne i mirne Evrope bez stabilnog Balkana. To je interes svih, kako Evrope i SAD, tako i nas sa ovih prostora. Bezbjednost, ekonomija, demokratija su neraskidivo isprepletani procesi. Upravo mi treba da budemo nosioci ovih procesa, a ne čekamo da drugi to urade za nas. Samo tako ćemo u potpunosti preuzeti odgovornost za sebe i buduće generacije”, poručio je on.

Premijer je istakao da ne zaboravljamo da imamo posla kod kuće.

“Spremno i s novim ohrabrenjem nastavljamo sa daljim ključnim reformskim procesima. Samo tako postajemo dio rješenja, a ne dio problema kao u prošlosti”, zaključio je on.

Zaev: Članstvo Crne Gore u NATO je ohrabrenje 

Premijer Makedonije Zoran Zaev, prvi se obratio prisutnima u ime zemlje koja trenutno predsjedava Poveljom.

On je kazao da je članstvo CG u NATO-u nešto što donosi benifite čitavom regionu.

”Region je spreman da sarađuje. Članstvo Crne Gore u NATO-u je ohrabrenje. Čekamo i nadamo se da će Makedonija biti prva sljedeća, 30. članica Alijanse”, poručio je Zaev.

Samit Jadranske povelje, do sad najvažniji međunarodni skup u našoj zemlji, počeo je u13 sati u hotelu Hilton u Podgorici.

U radu Samita, na poziv Markovića, i Makedonije koja trenutno predsjedava Poveljom, Zorana Zaeva, učestvovuju premijeri Hrvatske, Albanije i Srbije, Andrej Plenković, Edi Rama i Ana Brnabić, predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić i predsjednik Kosova Hašim Tači.

www.cdm.me

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com