Biznis narkotika u Crnoj Gori: Droge sve više, pomoći sve manje - Volim Podgoricu

Biznis narkotika u Crnoj Gori: Droge sve više, pomoći sve manje

Na osnovu poslednjih istraživanjima iz 2016. godine u Crnoj Gori ima oko 10 hiljada registrovanih zavisnika o narkoticima, a prema nezvaničnim informacijama taj broj je veći, jer je dosta onih koji nisu registrovani.

 

Tokom prošle godine od upotrebe droga, kako su kazali CdM-u iz NVO “4Life”, umrlo je oko 20 osoba, među kojima i dvoje maloljetnika.

Ponuda narko-tržišta

Na ilegalnom tržištu narkotika u Crnoj Gori, nudi se oko deset vrsta droga a njihove cijene kreću se od pet eura pa na više.

Kako saznaje CdM, od lica koja se bave poslom koji sadrži informacije o drogama, na teritoriji naše zemlje dostupna je marihuana, amefitamini, kokain, LSD, heroin, MDMA, ekstazi, džoint, hašiš, teška haluciona droga pečurka…

Cijene droga uglavnom zavise od kvaliteta i čistoće. Prema saznanjima CdM-a kokain košta od 80 do 150 eura, paklica marihuane od pet do deset, „polutka“ heroina deset, ekstazi, hašiš i spid po deset eura, MDMA 40, LSD 15 eura.

Preko regiona do nas

Put droge do Crne Gore uglavnom se kreće iz zemalja regiona. Iz Srbije i Bosne dolazi spid i njemu slične sintetičke droge, preko Albanije marihuana, kokain iz Holandije i preko luke Bar i Kotora.

Tokom prošle godine policija je oduzela oko tri tone opojnih droga.

Drogu švercuju i dronovima

 

“Heroin u Crnu Goru dolazi u takozvanom tvrdom pakovanju koje vrijedi 15 do 20 hiljada eura, a prodaje se po cijeni i do 40 hiljada. On se u laboratorijama melje, miješa se sa različitim aditivima i od jednog kila na takav način može se dobiti i do tri”, kazao je ekspert i profesor bezbjednosti Darko Trifunović.

Trifunović dodaje da se sve više koriste savremena sredstva kojima se droga prenosi u zemlje. Jedna od novijih je dron kojem se ucrta ruta kretanja i preko granice prenese i do četiri kilograma droge. Prema riječima profesora, problem se javlja u službama policije jer one tehnički nisu dobro opremljene za djelovanje protiv aktivnosti narko-biznisa.

Sintetičke droge uzele maha

 

Izvršni direktor NVO “4Life” Saša Mijović kazao je za CdM da se sada u Crnoj Gori sve više koriste sintetičke droge.

“Do prije dvije godine većina zavisnika koja je tražila pomoć koristila je heroin. Došlo je do promjene u trendu korišćenja droga, najčešće pomoć sada traže osobe od 15 do 20 godina koje koriste marihuanu, uz nju ekstazi, spid i najviše MDMA”, kazao je Mijović.

On dodaje da Crna Gora nema sistem ranog upozoravanja, koji imaju ostale zemlje, posebno tijelo koje se bavi nadzorom pojave novih psihoaktivnih supstanci. 

Test

“Institucije ove godine rade sve manje na rešavanju ovog problema. U sklopu komisije za droge imamo četiri obavezna sastanka tokom godine, do sad ni jedan u 2017. nije bio. Predstavnici bolnice Kotor i KCCG složili su se da zavisnici nemaju gdje da se liječe. Mi smo predložili da se izgradi bolnica za njih i da liječenje na Kakarickoj gori bude besplatno, to je dostavljeno ministru zdravlja i Državnom savjetu za sprječavanje zloupoterebe droga, kojim presjedava Filip Vujanović. On je ohrabrio opštine da plaćaju zavisnicima sa svoje teritorije liječenje, ali niko ko trebao to da implementira nije to pokrenuo”, rekao je izvršni direktor NVO “4 Life”.

On naglašava da u međunarodnom projektu u kojem učestvuje “4 Life” i organizacije  Grčke, Albanije, Srbije i Bosne, u obilazak zemalja zaključeno je da je glavni problem Crne Gore što nema kvalitetnu organizaciju i komunikaciju unutar institucija i između institucija i organizacija koje se bore protiv narkomanije.

Odeljenje za droge koje je formirano prije osam godina u ministrastvu zdravlja, treba da vrši komunikaciju i koordinaciju. Prema riječima Mijovića to ne funkcioniše, odeljenje postoji samo formalno.

Devet kreveta za 24 pacijenta

U bolnici u Kotoru postoji devet kreveta za pacijente koji se liječe od zavisnosti o narkoticima. Na listi čekanja trenutno su 24 pacijenta, od čega su tri žene.

www.cdm.me

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com